Δέκα χρήσιμες συμβουλές για τον σύντροφο ενός ατόμου με διαβήτη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 08:21
Δέκα χρήσιμες συμβουλές για τον σύντροφο ενός ατόμου με διαβήτη
Οι επαγγελματίες υγείας πολύ συχνά κατευθύνουν και συμβουλεύουν τα άτομα με διαβήτη, έτσι ώστε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Δεν είναι, όμως, τόσο συχνό οι ειδικοί να ασχολούνται με τους συντρόφους των ατόμων αυτών, οι οποίοι χωρίς να έχουν διαβήτη μαθαίνουν επίσης να ζουν με αυτόν.

Παρακάτω παρατίθενται δέκα χρήσιμες συμβουλές που βοηθούν τους συντρόφους των διαβητικών να υποστηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα διατηρώντας πάντα τα υγιή, απαραίτητα όρια:

1. Μην προσφέρετε αυθαίρετες συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και τη διαχείριση του διαβήτη εν γένει. Μπορεί η πρόθεσή σας να είναι η καλύτερη, αλλά προέχει ο σεβασμός στις προσωπικές επιλογές του ατόμου. Πείτε τη γνώμη σας μόνο εφόσον ρωτηθείτε. Άλλωστε, κάποιες κοινές πεποιθήσεις σχετικά με τον διαβήτη έχουν πλέον είτε ξεπεραστεί είτε διαψευσθεί.

2. Συνειδητοποιήστε και αναγνωρίστε ότι η διαχείριση του διαβήτη είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία που διαρκεί 24 ώρες το 24ωρο και την οποία το άτομο δεν διάλεξε και ούτε μπορεί να παραιτηθεί από αυτή. Το άτομο πρέπει να σκέφτεται τι, πότε και πόσο θα φάει, να ρυθμίζει τη φυσική του άσκηση, το στρες, καθώς και την αγωγή που λαμβάνει, να μετρά τακτικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πολλά ακόμα.

3. Μην αναφέρετε περιστατικά διαβητικών που έχετε ακούσει με σοβαρές επιπλοκές και κακή έκβαση. Ο διαβήτης είναι ένα νόσημα που φοβίζει το άτομο που το έχει, δεν χρειάζονται λοιπόν επιπλέον «ιστορίες τρόμου» που αυξάνουν το άγχος. Άλλωστε, είναι πλέον γνωστό ότι με καλή διαχείριση πολλά άτομα με διαβήτη ζουν πολλά χρόνια με υγεία και καλή ποιότητα ζωής.

4. Προσφερθείτε να βοηθήσετε στην επιλογή ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ξεκινήσετε από κοινού ένα πρόγραμμα φυσικής άσκησης, άλλωστε η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωή είναι ωφέλιμη για όλους.

5. Μην αντιδράτε αρνητικά, εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο μετρά το σάκχαρό του ή κάνει μια ένεση ινσουλίνης μπροστά σας. Είναι μια απαραίτητη διαδικασία για την καλή ρύθμιση του διαβήτη, η οποία είναι πιο δύσκολη, εάν πρέπει να γίνει κρυφά.

6. Ρωτήστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Εάν θέλετε να είστε υποστηρικτικοί, υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Αρκεί να ρωτήσετε πρώτα.

7. Μην προσφέρετε απερίσκεπτες διαβεβαιώσεις με σκοπό να μειώσετε το άγχος του αγαπημένου σας προσώπου. Μη συγκρίνετε το νόσημά του, για παράδειγμα, με άλλα νοσήματα, όπως είναι ο καρκίνος, για να του αναδείξετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα τον/την κάνει να αισθανθεί καλύτερα, αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει ως μήνυμα υποτίμησης της σοβαρότητας του διαβήτη, τη στιγμή που πρόκειται για ένα σοβαρό νόσημα.

8. Υποστηρίξτε τις προσπάθειές του να φροντίσει τον εαυτό του/της. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βοηθήσετε την προσπάθειά του/της συντρόφου σας για βελτίωση του τρόπου ζωής με τη διατήρηση ως επί το πλείστον υγιεινών τροφίμων στο ψυγείο. Μπορείτε επίσης να σεβαστείτε την επιλογή του να διακόψει την πρόσληψη μιας ομάδας ανθυγιεινών τροφών και να μην τις καταναλώνετε μπροστά του/της. Σίγουρα θα βοηθήσει πολύ, εάν δεν είστε εσείς η πηγή του πειρασμού.

9. Μην κρυφοκοιτάζετε ή σχολιάζετε τις τιμές σακχάρου, χωρίς να ρωτήσετε πριν. Είναι πολύ προσωπικές πληροφορίες που ο/η σύντροφός σας μπορεί να μη θέλει να μοιραστεί. Είναι φυσιολογικό, άλλωστε, στην περίπτωση του διαβήτη οι τιμές αυτές να είναι άλλοτε πολύ υψηλές και άλλοτε πολύ χαμηλές. Τα αυθαίρετα σχόλιά σας για αυτές μπορεί να εντείνουν τα αισθήματα θυμού και απογοήτευσης που συχνά ήδη υπάρχουν.

10. Προσφέρετε απλόχερα την αγάπη σας και την ενθάρρυνσή σας. Πολλές φορές, απλά και μόνο το ενδιαφέρον σας μπορεί να υποστηρίξει το αγαπημένο σας πρόσωπο και να το κινητοποιήσει, έτσι ώστε να διαχειριστεί με επιτυχία τον διαβήτη.

Πηγή: mayoclinic

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013, 08:25