Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία σε έναν άνδρα. Μια νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως είναι τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, οι φράουλες και τα εσπεριδοειδή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας(ΣΔ) κατά 1/5, στους άνδρες μέσης ηλικίας.

Εκτιμάται ότι γύρω στα 30 εκατομμύρια αμερικάνοι έχουν ΣΔ, εμφανίζουν δηλαδή αδυναμία επίτευξης ή και διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες άνω των 60 έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, αν και εμφανίζεται, επίσης, στο 12% περίπου των νεότερων ανδρών.

Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι η τακτική φυσική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ. Η νέα μελέτη, ωστόσο, δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να ενισχύσει τη στυτική λειτουργία τόσο όσο μπορούν και οι 5 ώρες έντονου βαδίσματος εβδομαδιαίως.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι συγκεκριμένες τροφές, πλούσιες σε φλαβονοειδή μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στα φλαβονοειδή και τη στυτική δυσλειτουργία, η οποία επηρεάζει μέχρι και τους μισούς από τους άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή μείωσαν τη στυτική δυσλειτουργία κατά 21%. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 50.000 άνδρες μέσης ηλικίας. Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα των ανδρών να διατηρήσουν μια στύση ικανή για συνουσία, καθώς και σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η υπέρταση, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι κάποιες μόνο από τις καταστάσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Σχεδόν το 30% των ανδρών άνω των 70 έχουν ΣΔ.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή, ιδιαίτερα σε ανθοκυανίνεςφλαβόνες και φλαβανόνες, είχαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν κατανάλωναν αυτές τις τροφές.

Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στα βατόμουρα, τα κεράσια, τα μύρτιλα, τις φράουλες, τα ρεπάνια και τα βύσσινα, ενώ οι φλαβόνες και οι φλαβανόνες στα εσπεριδοειδή.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι κορυφαίες πηγές ανθοκυανινών, που καταναλώνονται στις ΗΠΑ, είναι οι φράουλες τα μύρτιλα, το κόκκινο κρασί, τα μήλα , τα αχλάδια και τα εσπεριδοειδή. Οι άνδρες που κατανάλωναν συνολικά περισσότερα φρούτα, είχαν κατά 14% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ σε σύγκριση με αυτούς που είχαν μικρή κατανάλωση. Αντίστοιχα,, ο κίνδυνος βρέθηκε μειωμένος κατά 10% στους άνδρες που κατανάλωναν συστηματικά τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες, φλαβόνες και φλαβανόνες. Όσων αφορά τις συνιστώμενες ποσότητες, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρόκειται για μερικές μερίδες την εβδομάδα.

Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης, όμως, είναι ίσως ότι ο συνδυασμός μιας διατροφής πλούσιας σε φλαβονοειδή με συστηματική φυσική άσκηση μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ κατά 21%. Η ισχύς των ερυθημάτων παρέμενε ακόμα και μετά τον έλεγχο επίδρασης άλλων παραγόντων, όπως είναι το βάρος του σώματος, το κάπνισμα, ή η κατανάλωση καφέ. Σε γενικές γραμμές μάλιστα η συσχέτιση που βρέθηκε ανάμεσα στην πρόσληψη φλαβονοειδών και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ΣΔ ήταν ισχυρότερος για τους νεότερους άνδρες.

Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή σε συνδυασμό με την τακτική φυσική άσκηση, λοιπόν, έχουν αδιαφιλονίκητα οφέλη και στη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων. Οι ερευνητές, άλλωστε, σημειώνουν πως πολλές φορές η ΣΔ είναι μια ευκαιρία για τον άνδρα να εξετάσει τη συνολική του υγεία και να προλάβει, με τις κατάλληλες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, σημαντικά καρδιοαγγειακά προβλήματα, μια καρδιακή προσβολή, ακόμα και το θάνατο.

Πηγή : Medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης