Όταν μια γυναίκα που πάσχει από μια φλεγμονώδη νόσο του έντερου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, επιθυμεί να συλλάβει θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσει το ζήτημα της εγκυμοσύνης με τον ιατρό της.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς ο καλύτερος χρόνος για μια γυναίκα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου να μείνει έγκυος, είναι όταν η νόσος είναι σε ύφεση για τουλάχιστον 3-6 μήνες, δεν λαμβάνει κορτικοστεροειδή και δεν έχει ξεκινήσει μια νέα θεραπεία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  Gastroenterology & Hepatology βρήκε ότι περίπου το 80% των γυναικών που συλλαμβάνουν ενώ το νόσημα τους είναι σε ύφεση, δεν εμφανίζουν επιδείνωση ή επιπλοκές. Οι περισσότεροι ιατροί συστήνουν στις γυναίκες να προσπαθούν να ελέγξουν το νόσημα τους πριν αρχίσουν τις προσπάθειες της τεκνοποίησης. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Η μελέτη επίσης έδειξε ότι στο 45% των γυναικών με ελκώδη κολίτιδα που συλλαμβάνουν ενώ η νόσος είναι ενεργή, τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Στο 24% των γυναικών η νόσος παραμένει ενεργή αλλά σταθερή. Αν συνδυαστούν τα ευρήματα αυτά φτάνουμε στο συμπεράσματα ότι δυο από τις τρεις  γυναίκες που μένουν έγκυες ενώ η νόσος είναι ενεργή θα συνεχίσει να έχει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κύησης.

Η ελκώδης κολίτιδα μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες με ελκώδη κολίτιδα είναι πιο πιθανό σε σχέση με γυναίκες ίδιας ηλικίας χωρίς τη νόσο να έχουν αποβολή, πρόωρο τοκετό ή επιπλοκές κατά τον τοκετό.   

Επίσης οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο για την αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας έχουν ελαφρώς μειωμένα ποσοστά γονιμότητας. Ωστόσο μια δημοσίευση στο  Gastroenterology σημειώνει  ότι οι γυναίκες που θέτουν τη νόσο υπό έλεγχο και που δεν έχουν υποβληθεί ποτέ σε χειρουργείο έχουν την ίδια πιθανότητα να συλλάβουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση η έξαρση της νόσου κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ανησυχητική. Οι εξάψεις είναι πιο πιθανό να συμβούν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ή αμέσως μετά τον τοκετό. Η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής αυξάνει τον κίνδυνο έξαρσης ή επιδείνωσης της δραστηριότητας της νόσου,  το οποίο αποτελεί τον πιο σημαντικό γνωστό  παράγοντα κινδύνου για την εγκυμοσύνη.

Υπάρχει επίσης μια πολύ μικρή πιθανότητα το παιδί να πάσχει επίσης από ελκώδη κολίτιδα. Ο κίνδυνος είναι της τάξεως του 1.6% εάν μόνο η μητέρα έχει ελκώδη κολίτιδα αλλά ανεβαίνει στο 30% αν και οι δυο γονείς έχουν κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. 

Όποια γυναίκα με ελκώδη κολίτιδα επιθυμεί να συλλάβει ή ανακαλύπτει ότι είναι έγκυος θα πρέπει να συνεργάζεται με τον ιατρό της βήμα-βήμα καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης  ώστε να ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι. Η κύηση γυναικών με ελκώδη κολίτιδα αντιμετωπίζεται από τους ιατρούς ως κύηση υψηλού κινδύνου, το οποίο σημαίνει ότι οι έλεγχοι είναι πολύ συχνοί  και λαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την αποφυγή ή τη διαχείριση των επιπλοκών που ενδέχεται να προκύψουν. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης