Ένα φάρμακο για την ελονοσία καταπολεμά τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Ένα φάρμακο για την ελονοσία καταπολεμά τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι το φάρμακο που δίνεται σε έγκυες γυναίκες για την αντιμετώπιση της ελονοσίας προσφέρει επίσης προστασία έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, ενώ παράλληλα η διπλή δόση του φαρμάκου μειώνει τον κίνδυνο των βρεφικών θανάτων. Η μελέτη διεξήχθη από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι πολλές από τις 880.000 παλίνδρομες κυήσεις και το 1,2 εκατ. νεογνικών θανάτων που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Υποσαχάρια Αφρική συνδέονται με κάποια μητρική λοίμωξη. Οι σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις καθώς και οι λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας συνδέονται με καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων της διακοπής κύησης, της παλίνδρομου κύησης, του πρόωρου τοκετού και του χαμηλού βάρους γέννησης του νεογνού.

Οι ειδικοί παρατήρησαν πως η θεραπεία πρόληψης της ελονοσίας με το φάρμακο Sulphadoxine-Pyrimethamine (SP) δεν προλαμβάνει μόνο την ελονοσία. Οι γυναίκες της μελέτης που έλαβαν δύο ή περισσότερες δόσεις του SP κατά την προγεννητική τους φροντίδα ήταν 45% λιγότερο πιθανό από αυτές που έλαβαν μία ή καμία δόση να έχουν προβλήματα κατά τον τοκετό, όπως είναι η γέννηση λιποβαρούς ή νεκρού νεογνού.

Μεταξύ των γυναικών που εμφάνισαν προβλήματα κατά τον τοκετό, αυτές που είχαν λάβει δύο ή περισσότερες δόσεις ήταν 75% λιγότερο πιθανό να έχουν ελονοσία και 94% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν γονόρροια ή χλαμύδια.

Αν και όλες οι έγκυες γυναίκες της Ζάμπια λαμβάνουν φάρμακα για την ελονοσία και ελέγχονται για τον HIV και τη σύφιλη, δεν ελέγχονται προληπτικά για γονόρροια, χλαμύδια ή βακτηριακή κολπίτιδα.

Μόνο το 1/4 των εγκύων στην Υποσαχάρια Αφρική λαμβάνουν δύο δόσεις SP και με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης τους οι ερευνητές καλούν για την αύξηση του ποσοστού.

Η Sulphadoxine-pyrimethamine είναι ένα φθηνό φάρμακο που προσφέρει διπλή προστασία. Oι γυναίκες μπορούν με πολύ μικρό κόστος να προστατευτούν από έναν μεγάλο αριθμό λοιμώξεων που μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017, 10:28