Ο γυναικείος κόλπος είναι ένα όργανο ζωτικής σημασίας τόσο για την αναπαραγωγή όσο και για τη σεξουαλική ικανοποίηση. Πολλές γυναίκες, ωστόσο, αγνοούν πολλά βασικά στοιχεία αναφορικά με τον ρόλο και τη λειτουργία του. Παρακάτω αναφέρονται εννέα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον γυναικείο κόλπο:

1. Ο κόλπος είναι ένας μυώδης σωλήνας που ξεκινά από το αιδοίο και καταλήγει στον τράχηλο της μήτρας. Το μέγεθός του κυμαίνεται από 5-7,5 εκατοστά, ενώ κατά τη σεξουαλική διέγερση μπορεί να φτάσει τα 10 εκατοστά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Δεν είναι δυνατόν να χαθεί ένα ταμπόν μέσα στον κόλπο, παρά τις διάφορες ιστορίες τρόμου που έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Το τραχηλικό στόμιο στο οποίο καταλήγει ο κόλπος είναι πολύ μικρό και δεν χωράει το ταμπόν να περάσει. Αυτό που μπορεί όμως να συμβεί είναι το ταμπόν να κολλήσει στα τοιχώματα του κόλπου και να χρειαστεί ιατρική βοήθεια για την αφαίρεσή του, καθώς η παραμονή του αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου τοξικού σοκ.

3. Η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα βοήθα στο να διατηρηθεί ο κόλπος υγιής. Το ίδιο κάνουν και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του πυελικού εδάφους, οι οποίες επίσης βοηθούν στη διαχείριση της ακράτειας ούρων και βελτιώνουν τη σεξουαλική ικανοποίηση.

4.Το φυσιολογικό pH του κόλπου είναι χαμηλότερο από 4,5, παρόμοιο με αυτό του κρασιού. Οι γαλακτοβάκιλοι είναι τα καλά βακτήρια που διατηρούν το pH στα φυσιολογικά επίπεδα προλαμβάνοντας τις κολπικές λοιμώξεις. Όταν τα επίπεδα των γαλακτοβάκιλων πέφτουν, τα επίπεδα του pH ανεβαίνουν πάνω από 4,5, καθιστώντας έτσι το περιβάλλον του κόλπου ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηριακής ή μυκητιασικής λοίμωξης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

5. Οι γυναίκες δεν πρέπει να το παρακάνουν με τον καθαρισμό του κόλπου. Κατ’ αρχάς, ο κόλπος έχει αδένες που παράγουν ειδικά υγρά για τον αυτοκαθαρισμό του. Παράλληλα, η χρήση κάποιων προϊόντων καθαρισμού ενδέχεται είτε να διαταράξει το pH  και τη φυσιολογική χλωρίδα, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για τις λοιμώξεις, είτε να προκαλέσει ερεθισμό και δυσφορία στην περιοχή. Πολλοί ειδικοί προτείνουν τον καθαρισμό του κόλπου μία φορά την ημέρα μόνο με νερό.

6. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνει μια γυναίκα μπορεί να επηρεάσουν τη μυρωδιά του κόλπου της. Για παράδειγμα, έχει αναφερθεί ότι η κατανάλωση ανανά δίνει μια πιο γλυκιά μυρωδιά στον κόλπο. Άλλες τροφές που θεωρείται ότι αλλάζουν την οσμή του κόλπου είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι, το ψάρι, το τυρί και το τσίλι.

Χρειάζεται προσοχή ωστόσο, γιατί εάν η μυρωδιά αλλάξει δραματικά, ενδέχεται να είναι σημάδι λοίμωξης και η γυναίκα θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό της.

7. Όλες οι γυναίκες έχουν την εμπειρία της ακούσιας αποβολής αέρα από τον κόλπο. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν πρόκειται για εντερικά αέρια. Ο αέρας αυτός, δηλαδή, δεν είναι προϊόν καύσης ή μεταβολισμού και γι’ αυτό δεν μυρίζει δυσάρεστα. Πρόκειται για ποσότητες αέρα που είναι εγκλωβισμένες στο κολπικό κανάλι και απελευθερώνονται. Σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις, όμως, η ακούσια αποβολή αέρα από τον κόλπο μπορεί να προκαλείται από κάποιο κολπικό συρίγγιο, μια μη φυσιολογική δηλαδή οπή του κόλπου προς την ουροδόχο κύστη ή το έντερο.

8. Η λιπαντική ουσία που παράγεται από τον κόλπο περιέχει σκουαλίνη, ένα συστατικό που βρίσκεται επίσης στο ήπαρ των καρχαριών. Η σκουαλίνη χρησιμοποιείται επίσης στην παρασκευή καλλυντικών όπως είναι οι ενυδατικές λοσιόν, τα αντηλιακά και τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

9. Όλοι γνωρίζουν για το σημείο G, όχι όμως και για το σημείο Α. Το σημείο Α εντοπίζεται, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, βαθιά μέσα στον γυναικείο κόλπο ανάμεσα στον τράχηλο και την ουροδόχο κύστη. Πρόκειται για την πρόσφατη ανακάλυψη του Μαλαισιανού ερευνητή Dr. Chua Chee Ann, ο οποίος στη μελέτη του αναφέρει ότι 10-15 λεπτά διέγερσης του σημείου Α μπορεί να οδηγήσουν σε λίπανση του κόλπου και οργασμό στο 15% των γυναικών που αναφέρουν πόνο και κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. 

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης