Η αντιμετώπιση των λοιμώξεων του ουροποιητικού γίνεται κατά κύριο λόγο με τη χορήγηση αντιβιοτικών.  Κάποιες φορές, όμως, μπορεί να μην είναι απαραίτητη η αντιβιοτική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, εάν ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού, θα πρέπει να μιλήσει στον ιατρό του, ο οποίος θα το κατευθύνει αναφορικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της λοίμωξης. Είναι σημαντικό η ιατρική βοήθεια να αναζητηθεί άμεσα, έτσι ώστε η λοίμωξη να μην επιδεινωθεί και να είναι ευκολότερη η αντιμετώπισή της. Εάν ο ιατρός συμφωνήσει σε μια πιο φυσική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, μπορεί να προτείνει: 

1.  Tην καλή ενυδάτωση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσληψη αρκετού νερού είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης μιας λοίμωξης του ουροποιητικού. Το νερό βοηθά στην αποβολή των παθογόνων μικροβίων από τον οργανισμό, ενώ παράλληλα αποκαθιστά τα επίπεδα ζωτικών θρεπτικών συστατικών και ηλεκτρολυτών. Η καλή ενυδάτωση επιταχύνει επίσης την αποβολή των ούρων από το σώμα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τα βακτήρια στην πορεία τους προς τα κύτταρα των οργάνων του ουροποιητικού, προλαμβάνοντας τη λοίμωξη. Συνιστάται η καθημερινή κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού.

2. Την ούρηση, οπότε νιώθει την ανάγκη

Η συχνή ούρηση, όπως προαναφέρθηκε, βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα, ενώ παράλληλα μειώνει τον χρόνο έκθεσης των οργάνων του ουροποιητικού στα βακτήρια των ούρων. Για αυτόν τον λόγο το άτομο θα πρέπει να ουρεί αμέσως μόλις νιώθει την ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Την κατανάλωση χυμού cranberry

Ο χυμός cranberry είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Χρησιμοποιείται τόσο για την καταπολέμηση των βακτηρίων όσο και για τη μείωση του χρόνου ανάρρωσης. Μία νέα μελέτη βρήκε ότι ο χυμός cranberry περιέχει συστατικά που ενδέχεται να προλαμβάνουν τη λοίμωξη από E. coli. καθώς και αντιοξειδωτικά με αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η συνήθης συνστώμενη ημερήσια δόση είναι 400ml χυμού.

4. Τη χρήση προβιοτικών

Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμα βακτήρια που προστατευτούν το ουροποιητικό σύστημα από τα επιβλαβή. Πιο συγκεκριμένα, μια ομάδα προβιοτικών που ονομάζονται γαλακτοβάκιλοι ενδέχεται να βοηθά στην αντιμετώπιση και στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων. Πλούσιες τροφές σε προβιοτικά είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινολάχανο και κάποιοι τύποι τυριού. Μπορούν, επίσης, να ληφθούν με τη μορφή συμπληρωμάτων.

5. Την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης  C

Η βιταμίνη C είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Επίσης, αντιδρά με τα νιτρώδη που βρίσκονται στα ούρα οδηγώντας στον σχηματισμό νιτρικών οξειδίων που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια. Ταυτόχρονα, ενδέχεται να μειώσει το pH των ούρων δυσχεραίνοντας έτσι τη βιωσιμότητα των βακτηρίων. Συστήνεται η καθημερινή λήψη τουλάχιστον 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg βιταμίνης C για τους άνδρες άνω των 19 ετών.

6. Το σκούπισμα της περιοχής από μπροστά προς τα πίσω

Πολλές ουρολοιμώξεις αναπτύσσονται εξαιτίας της μεταφοράς βακτηρίων από το έντερο στην ουρήθρα. Για αυτόν τον λόγο μετά την ούρηση είναι σημαντικό το σκούπισμα να γίνεται από μπρος προς τα πίσω, καθώς και να χρησιμοποιείται διαφορετικό χαρτί για το σκούπισμα των γεννητικών οργάνων από αυτό που χρησιμοποιείται για το σκούπισμα του πρωκτού.

7. Την πρακτική καλής υγιεινής της γενετήσιας περιοχής

Η σεξουαλική δραστηριότητα διευκολύνει την είσοδο μικροβίων από το εξωτερικό του σώματος μέσα στο ουροποιητικό σύστημα. Η καλή υγιεινή της γενετήσιας περιοχής, λοιπόν, είναι απαραίτητη για την προστασία από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού. Πιο συγκεκριμένα, το άτομο πρέπει να ουρεί και να πλένει προσεκτικά τα γεννητικά όργανα τόσο πριν όσο και μετά την επαφή. Παράλληλα, σημαντική είναι η χρήση προφυλακτικού, καθώς και η διασφάλιση ότι ο/η σύντροφος δεν πάσχει από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού.

Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές προσπαθούν να σχεδιάσουν εμβόλια τα οποία θα εμποδίζουν τη προσκόλληση των βακτηρίων στα κύτταρα, καθώς και την ανάπτυξή τους. Οι μελέτες μέχρι στιγμής γίνονται μόνο σε ζώα ή σε δείγματα ιστών στο εργαστήριο.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης