Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) αναφέρεται στην αδυναμία επίτευξης μιας στύσης ικανής για συνουσία, με αποτέλεσμα το άτομο να μην έχει μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική στύση είναι σημαντικό να λειτουργούν σωστά οι μύες και τα νεύρα του πέους, και να υπάρχει καλή ροή του αίματος.

Αν και η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, συχνά αποτελεί ένδειξη υποκείμενων ιατρικών προβλημάτων και γι’ αυτό είναι σημαντικό ο άνδρας που αντιμετωπίζει στυτικά προβλήματα να απευθύνεται σε ειδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Υπάρχουν, όμως, και τρόποι πρόληψης της εμφάνισής της.

Παρακάτω αναφέρονται επτά τρόποι με τους οποίους ο άνδρας μπορεί να ενισχύσει τη στυτική του λειτουργία και να περιφρουρήσει τη σεξουαλική του υγεία:

1. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ίδιες τροφές που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία επιβαρύνουν και τη στυτική λειτουργία. Καθώς η ΣΔ προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στο πέος, είναι σημαντική η πρόσληψη τροφών ικανών να προάγουν την καλή κυκλοφορία του αίματος, όπως είναι πράσινα φυλλώδη λαχανικά που είναι πλούσια σε νιτρώδη, η μαύρη σοκολάτα που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και τα όστρακα που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο, που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά, και κυρίως στην ντομάτα, στα μούρα και στο καρπούζι, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ΣΔ.

2. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Ένα μη υγιές βάρος ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων νοσημάτων και ιδιαίτερα του διαβήτη τύπου 2, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα και να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία. Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να δημιουργήσει καρδιαγγειακά προβλήματα, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν ΣΔ.

3. Η  διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα

Εκτός από ένα υγιές βάρος είναι σημαντικό κάποιος να κρατά υπό έλεγχο και τα ζωτικά του σημεία. Ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης είναι σημαντικός για τον έγκαιρο εντοπισμό προβλημάτων. Αρκετές μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να περιορίσουν τις υγιείς στύσεις εξαιτίας της θρόμβωσης που προκαλούν στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η καλή ροή του αίματος μέσα από αυτές.  

4. Η ενημέρωση για τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες φαρμάκων που λαμβάνονται

Σύμφωνα με ερευνητικά ευρήματα, υπάρχουν κάποια φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ΣΔ. Εάν ένας άνδρας ανησυχεί ότι η αγωγή που λαμβάνει επηρεάζει τη στύση του, δεν πρέπει να διστάσει να το συζητήσει  με τον ιατρό του. Συγκεκριμένα, κάποια αντιυπερτασικά και κάποια αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητική συνέπεια τόσο στη σεξουαλική ορμή όσο και στη στυτική λειτουργία.

5. Η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο

Αν και δεν υπάρχει άμεση κι επιστημονικά τεκμηριωμένη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων και τη ΣΔ, οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ΣΔ ως αποτέλεσμα της καταστροφής των νεύρων και της διαταραχής των επιπέδων των ανδρογόνων. 

6. Η αποφυγή της λήψης αναβολικών στεροειδών

Η χρήση αναβολικών στεροειδών από τους αθλητές ή τους bodybuilders συνιστά μια αποδεδειγμένη αιτία εμφάνισης της ΣΔ. Ειδικότερα, η λήψη αναβολικών στεροειδών προκαλεί συρρίκνωση του όσχεου, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. 

7. Η διακοπή του καπνίσματος

Το κάπνισμα έχει αρνητικές συνέπειες σε όλο τον οργανισμό. Αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιαγγειακών νοσημάτων κι άλλων χρόνιων νοσημάτων. Παράλληλα, καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τελικά επηρεάζει την καλή κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας έτσι σε ΣΔ.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης