Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, τα συχνά φιλιά, τα χάδια και οι αγκαλιές σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ευχαρίστησης από τη ζωή σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες και γυναίκες άνω των 50.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα μιας μεγάλης βρετανικής έρευνας που σχετίζεται με τη γήρανση. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν δεδομένα από 6.879 Βρετανούς,  3.045 άνδρες και 3.834 γυναίκες, ηλικίας 50-89, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα εξειδικευμένο ψυχομετρικό εργαλείο που αξιολογούσε τις σεξουαλικές σχέσεις και τη σεξουαλική δραστηριότητα, καθώς και μια κλίμακα που αξιολογούσε τον έλεγχο, την αυτονομία, την αυτοεκπλήρωση και την ευχαρίστηση από τη ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, το 74% των ανδρών και το 60% των γυναικών ήταν παντρεμένοι ή συζούσαν. Στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν λευκοί και το 1/3 είχε μια περιοριστική χρόνια ασθένεια. Βρέθηκε ότι οι βαθμολογίες στην κλίμακα που αξιολογούσε τον έλεγχο, την αυτονομία, την αυτοεκπλήρωση και την ευχαρίστηση ήταν σημαντικά αυξημένες στα σεξουαλικά ενεργά άτομα. Ως τέτοια θεωρήθηκαν από τους ερευνητές τα άτομα που είχαν σεξουαλική επαφή μέσα στο προηγούμενο έτος.

Οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες ανέφεραν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη ζωή, εάν είχαν κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Ο αυνανισμός δεν σχετιζόταν με την ευχαρίστηση από τη ζωή για κανέναν συμμετέχοντα. Παράλληλα, οι άνδρες που είχαν ανησυχίες σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή ήταν πιθανό να αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ευχαρίστησης από τη ζωή. Οι παραπάνω συσχετίσεις δεν ήταν το ίδιο σημαντικές στην περίπτωση των γυναικών.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, όμως, βρέθηκε ότι απολάμβαναν περισσότερο τη ζωή όταν ένιωθαν συναισθηματικά κοντά στον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Τέλος, η σεξουαλική ικανοποίηση σχετιζόταν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη ζωή στην περίπτωση των ανδρών αλλά όχι των γυναικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξηγούν ότι το σεξ είναι μια φυσική δραστηριότητα που σχετίζεται με την καλή υγεία και η απελευθέρωση ενδοκρινών κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να δημιουργήσει ένα αίσθημα ευφορίας. Ταυτόχρονα, τα άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά επίσης μοιράζονται έναν δεσμό με τον σύντροφό τους ο οποίος θεωρείται ότι βελτιώνει τα επίπεδα ευεξίας. 

Περαιτέρω έρευνα θα μπορούσε να διευκρινίσει πώς η σχέση της σεξουαλικότητας με την ευχαρίστηση της ζωής διαφέρει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση, τα παρόντα ευρήματα αναδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι οι επαγγελματίες υγείας να ρωτούν τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας σχετικά με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν στην περίπτωση που υπάρχουν δυσκολίες.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης