Η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει πόσο σημαντικός είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή, τον καλό ύπνο και την αποτελεσματική διαχείριση του στρες, στην προαγωγή και την περιφρούρηση της σεξουαλικής υγείας ενός ατόμου. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίζει να εστιάζει πιο συγκεκριμένα στη σχέση ανάμεσα στη σεξουαλική δραστηριότητα και τη φυσική άσκηση.

Η σεξουαλική δραστηριότητα άλλωστε είναι πέραν των άλλων μια φυσική δραστηριότητα, ενίοτε αρκετά κουραστική, που συχνά προκαλεί μυϊκές κράμπες, κόπωση, λαχάνιασμα και αφυδάτωση, όπως ακριβώς και η έντονη σωματική άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε φυσική άσκηση που έχει διάρκεια δημιουργεί ένα αίσθημα ευφορίας, γιατί προκαλεί την έκκριση των ενδορφινών, των ενδογενών οπιούχων του εγκεφάλου. Οι ενδορφίνες, επίσης, ενεργοποιούν την απελευθέρωση των σεξουαλικών ορμονών. Σε γενικές γραμμές είναι οι ορμόνες που βελτιώνουν τη διάθεση και δημιουργούν ένα αίσθημα ηρεμίας.

Ιδιαίτερα στις γυναίκες έχει βρεθεί πως η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει σημαντικά τη σεξουαλική τους ζωή είτε μέσω της βελτίωσης της εικόνας σώματος που προάγει είτε μέσω της βελτίωσης της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα, έχουν βρει ότι μετά από τη φυσική άσκηση τα σώματα των γυναικών ανταποκρίνονται καλύτερα στα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Παράλληλα, η φυσική άσκηση έχει βρεθεί να ενισχύει και τη σεξουαλική υγεία των ανδρών. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες που ασκούνται συστηματικά αναφέρουν υψηλοτέρα επίπεδα σεξουαλικής οικειότητας και ικανοποίησης, καλύτερους οργασμούς και λιγότερα προβλήματα στη σεξουαλική τους λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταία, οι επιστήμονες φαίνεται να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρακτική της γιόγκα και τη σχέση της με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν τα οφέλη της γιόγκα στη σεξουαλική υγεία. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως πολλές από τις στάσεις της γιόγκα αυξάνουν τη ροη του αίματος στα γεννητικά όργανα και ενισχύουν τη σεξουαλική απόκριση και διέγερση. Παράλληλα, η πρακτική της γιόγκα βοηθά το άτομο να έχει επίγνωση της σύνδεσης νου και σώματος στο εδώ και το τώρα, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ικανοποίηση από τη σεξουαλική εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, το άτομο είναι καλό να βρει το είδος της φυσικής άσκησης που του ταιριάζει έτσι ώστε να ενισχύσει τη σεξουαλική, αλλά και τη γενική του υγεία κι ευεξία.

Πηγή : abcnews

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης