Γιατί οι άνδρες δε ζουν όσο οι γυναίκες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 06:29
Γιατί οι άνδρες δε ζουν όσο οι γυναίκες
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, δεν είναι άλλος από τη ευαισθησία των ανδρών στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εδώ και πολλά χρόνια είναι ευρέως γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής από τους άνδρες σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ζήτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό, καθώς και εάν ίσχυε ανέκαθεν.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη από τη σχολή Γεροντολογίας του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, οι σημαντικές διαφορές στο προσδόκιμο ζωής απέναντι στα δύο φύλα προέκυψαν μόλις τον 20ο αιώνα. Η πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων, η βελτιωμένη διατροφή και άλλες θετικές συμπεριφορές υγείας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στα δυο φύλα. Πολύ σύντομα όμως ήταν σημαντικά υψηλότερα τα ποσοστά των γυναικών που απολάμβαναν τη μακροβιότητα.

Οι ερευνητές θέλοντας να διερευνήσουν πιο προσεκτικά τη δραματική αλλά άνιση μείωση της θνησιμότητας προχώρησαν σε μια ανασκόπηση διεθνών δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, εξέτασαν στοιχεία ατόμων που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1800 και το 1935 σε 13 διαφορετικά αναπτυγμένα κράτη και βρήκαν ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι ο παράγοντας πίσω από το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο αριθμό θανάτων των ανδρών. Οι ερευνητές μάλιστα πρόσεξαν ότι η μεγάλη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των δύο φύλων εστιαζόταν στην ηλικιακή ομάδα 50-70 και μειωνόταν απότομα μετά τα 80.

Καθώς η ερευνητική ομάδα εστιάστηκε στη θνησιμότητα των ενηλίκων άνω των 40 βρήκε ότι για τα άτομα που γεννήθηκαν μετά το 1880, τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών μειώθηκαν κατά 70% πιο γρήγορα από αυτά των ανδρών. Ακόμα κι όταν έλεγξαν για την επίδραση των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα βρέθηκαν και πάλι να είναι η αιτία της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραπάνω θανάτων των ανδρών άνω των 40 κατά τη χρονική αυτή περίοδο. Το κάπνισμα μπόρεσε να εξηγήσει μόνο το 30% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων μετά το 1890.

Η άνιση επίδραση των θανάτων που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα στους άνδρες, εδικά σε αυτούς που βρίσκονται στη μέση ή στη πρώιμη γεροντική ηλικία εγείρει το ερώτημα εάν οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διαφορετικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων εξαιτίας κληρονομουμένων βιολογικών κινδύνων ή/και εξαιτίας προστατευτικών παραγόντων που επιδρούν κατά τη διάρκεια της ζωής.

Περεταίρω μελέτη θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάλυση των διαφορών στη διατροφή και την άσκηση μεταξύ των διαφορετικών χωρών, την πιο ενδελεχή εξέταση της γενετικής και βιολογικής ευαισθησίας των δυο φύλων σε κυτταρικό επίπεδο, καθώς και τη σχέση των ευρημάτων αυτών με την υγεία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Πηγή : medicalnewstoday


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015, 06:29