Οι άνδρες που κατοικούν στην περιοχή του Αμαζονίου και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Macapa της Βραζιλίας απολαμβάνουν μια υψηλής ποιότητας σεξουαλική ζωή, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στο «Journal of Sexual Medicine».

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία διερεύνησης της σεξουαλικής υγείας των ανδρών σε μια περιοχή μακριά από τις βιομηχανοποιημένες πόλεις, καθώς η Macapa είναι μια πόλη μη προσβάσιμη μέσω δρόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα στη Macapa ζουν 111.560 άνδρες από 18 έως 69 ετών. Στη μελέτη συμμετείχαν 385 άνδρες με μέση ηλικία τα 36 έτη, οι οποίοι ζούσαν εκεί τουλάχιστον έξι μήνες και ήταν σεξουαλικά ενεργοί κατά το διάστημα αυτό.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τη στύση, την εκσπερμάτιση, τον οργασμό, την ποιότητα των προκαταρκτικών, τη σεξουαλική επιθυμία και αυτοπεποίθηση, καθώς και την ικανοποίηση της συντρόφου. Σημειώνεται επίσης πως ένας άνδρας ερευνητής παρέδωσε το ερωτηματολόγιο στο σπίτι του κάθε συμμετέχοντα, εξηγώντας τον σκοπό και τη μεθοδολογία της μελέτης. Οι άνδρες που δεν μπορούσαν να διαβάσουν ή να γράψουν πορτογαλικά το συμπλήρωσαν με τη βοήθεια του ερευνητή. Οι ερευνητές, απαντώντας σε ανησυχίες αναφορικά με το εάν αυτή η μέθοδος καθοδηγούσε κατά κάποιον τρόπο τις απαντήσεις των ανδρών, υποστήριξαν ότι όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε, αλλά οι συμμετέχοντες ένιωσαν ασφάλεια κι έδωσαν εμπλουτισμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Όλοι οι άνδρες ήταν τουλάχιστον αρκετά ικανοποιημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή. Πολύ ικανοποιημένοι ήταν οι άνδρες των ηλικιακών ομάδων 35-39 και 55-59, ενώ ακόμα και οι άνδρες στην ηλικιακή ομάδα 65-69 δήλωναν περισσότερη σεξουαλική ικανοποίηση από τον μέσο όρο κι επιπρόσθετα αυξημένη οικειότητα κι επικοινωνία με τις συντρόφους τους, καθώς κι ευτυχισμένες σχέσεις που αντιστάθμιζαν τα σεξουαλικά προβλήματα, τα προβλήματα υγείας και τη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας που επιφέρει η γήρανση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δημογραφικά στοιχεία, όπως είναι η εκπαίδευση, η εθνικότητα και το εισόδημα, δεν βρέθηκε να επηρεάζουν τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Οι ερευνητές πρότειναν διάφορους πιθανούς λόγους ικανούς να εξηγήσουν τα αυξημένα επίπεδα σεξουαλικής ικανοποίησης των κατοίκων της Macapa.

Κατ’ αρχάς, η δίαιτά τους ήταν πλούσια σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, μια διατροφή δηλαδή που προσεγγίζει το μεσογειακό πρότυπο, το οποίο θεωρείται ότι ωφελεί τη στυτική λειτουργία. Επίσης, η περιοχή έχει πολύ λιγότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που επίσης έχει θετική συνέπεια στη σεξουαλική υγεία. Παράλληλα, η Macapa είναι αρκετά ηλιόλουστη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να έχουν λιγότερη ανεπάρκεια της βιταμίνης D, η οποία έχει βρεθεί πως είναι σημαντική για τη σεξουαλική λειτουργία. 

Σχεδόν το 37% των ανδρών είχε πρόωρη εκσπερμάτιση, το 7% ανέφερε καθυστερημένη εκσπερμάτιση και το 12% μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση είχε την πιο αρνητική συνέπεια στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής των ανδρών. Τα ποσοστά υποτονικής επιθυμίας και πρόωρης εκσπερμάτισης  ήταν παρόμοια με αυτά που έχουν καταγραφεί σε άλλες περιοχές του κόσμου. Ίσως μάλιστα τα ποσοστά πρόωρης εκσπερμάτισης να βρέθηκαν ελαφρώς υψηλότερα, κάτι που μπορεί να οφείλεται είτε στις διαφορές του ορισμού της πρόωρης εκσπερμάτισης είτε στο γεγονός ότι η μελέτη δεν διερεύνησε τη δυσφορία που συνδέεται με τον σύντομο χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση.

Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιηθεί περαιτέρω το πεδίο έρευνας που παρέχει η εν λόγω περιοχή.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης