Γιατί η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεγέθους των μαστών;

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 08:54
Γιατί η λήψη αντισυλληπτικών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του μεγέθους των μαστών;

Η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων περιέχει ορμόνες που ενδέχεται να αυξήσουν το μέγεθος του μαστού. Πρόκειται, όμως, για μια επίδραση που είναι συνήθως προσωρινή.

Οι δύο βασικές ορμόνες που εμπεριέχονται στους περισσοτέρους τύπους αντισυλληπτικών είναι τα οιστρογόνα και η προγεστίνη, μια συνθετική εκδοχή της προγεστερόνης. Το σώμα παράγει οιστρογόνα και προγεστερόνη και κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου της γυναίκας τα επίπεδά τους παρουσιάζουν διακυμάνσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στον ιστό του μαστού. Τα οιστρογόνα είναι επίσης η ορμόνη που είναι κυρίως υπεύθυνη για την ανάπτυξη των μαστών κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Όταν ένα άτομο ξεκινά να λαμβάνει το αντισυλληπτικό χάπι, τα επίπεδα των ορμονών αυτών αυξάνονται, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των μαστών. Το μέγεθος των μαστών όμως μπορεί να επιστρέψει στο φυσιολογικό λίγους μήνες μετά την έναρξη της αντισυλληπτικής θεραπείας ή μετά τη διακοπή της.

Υπάρχει, επίσης, ακόμη μία σύνδεση ανάμεσα στη λήψη αντισυλληπτικού χαπιού και την αύξηση του μεγέθους των μαστών. Όταν ένα άτομο αρχίζει να λαμβάνει αντισυλληπτική προστασία, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν κατακράτηση υγρών, η οποία επιδρά και στο μέγεθος του μαστού. Όταν η αύξηση του μεγέθους του μαστού οφείλεται σε οίδημα και κατακράτηση υγρών, το άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι το μέγεθος του μαστού επανέρχεται στο φυσιολογικό τις ημέρες που δεν λαμβάνεται το χάπι με τη δραστική ουσία. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας η γυναίκα που λαμβάνει αντισυλληπτικά έχει την περίοδό της. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μια μικρή πρόσληψη βάρους είναι μια παρενέργεια πολλών αντισυλληπτικών δισκίων.

Σε μια ανασκόπηση του 2014, στην οποία συμμετείχαν 49 μελέτες, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη βάρους και τη λήψη αντισυλληπτικών που εμπεριείχαν και οιστρογόνα και προγεστίνη, δεν βρέθηκε όμως στατιστικά σημαντική επίδραση. Εάν μια γυναίκα έχει μικρή πρόσληψη βάρους μετά την έναρξη λήψης αντισυλληπτικού δισκίου, αυτό πιθανότατα οφείλεται στην κατακράτηση υγρών που προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές.

Σε γενικές γραμμές, οι ιατροί θεωρούν το χάπι ασφαλές, ωστόσο οι γυναίκες που το λαμβάνουν θα πρέπει να είναι ενήμερες για την πιθανότητα εμφάνισης παρενεργειών, όπως είναι οι αλλαγές στη διάθεση, οι αλλαγές στην εμμηνορρυσία, η ευαισθησία των μαστών, η ναυτία και οι κεφαλαλγίες. Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών και ιδιαίτερα των οιστρογόνων μπορεί να επιφέρει πιο σοβαρές παρενέργειες. Αντιθέτως, τα χάπια που περιέχουν μόνο προγεστίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν παρενέργειες. Η λήψη αντισυλληπτικών έχει επίσης συνδεθεί και με την εμφάνιση κάποιων πολύ σοβαρών παρενεργειών, όπως είναι ο σχηματισμός θρόμβων, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.


Για αυτόν τον λόγο η γυναίκα είναι απαραίτητο να επισκεφτεί ιατρό πριν ξεκινήσει να λαμβάνει το αντισυλληπτικό χάπι ή πριν αλλάξει χάπι. Είναι σημαντικό να συζητήσει μαζί του τις πιθανές παρενέργειες και τους παράγοντες κινδύνου. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν περιλαμβάνουν:

• το να είναι μια γυναίκα παχύσαρκη ή υπέρβαρη
• το κάπνισμα
• ηλικία άνω των 35
• ιστορικό ημικρανιών
• ιστορικό υπέρτασης
• διαταραχές στην πήξη του αίματος
• υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Εάν συντρέχει κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, ο ιατρός θα μπορούσε να συστήσει έναν διαφορετικό τύπο αντισύλληψης.

Συμπερασματικά, η αύξηση του μεγέθους του μαστού είναι μια από τις ηπιότερες παρενέργειες των αντισυλληπτικών. Υπάρχουν, όμως, κάποιες πολύ σοβαρές παρενέργειες των αντισυλληπτικών, οι οποίες, αν και εμφανίζονται σπανίως, είναι απειλητικές για τη ζωή. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, πριν ξεκινήσει μια γυναίκα αγωγή με αντισυλληπτικά δισκία, θα πρέπει να συζητήσει με τον ιατρό της σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

www.andrologia.gr

 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2019, 10:43