Ερευνητές από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου καταγράφουν τις αλλαγές στη σεξουαλική συμπεριφορά των νέων από το 1990. Στο πλαίσιο της μελέτης τους λοιπόν, βρέθηκε ότι ο αριθμός των νέων ηλικίας 16-24 που προτιμούν τις μη παραδοσιακές σεξουαλικές πρακτικές έχει διπλασιαστεί και οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μερικώς ευθύνεται για αυτό η εύκολη πρόσβαση στο διαδικτυακό πορνό.

Ο Dr Ruth Lewis, επικεφαλής της διεξαγωγής της μελέτης στο  LSHTM, δήλωσε ότι από τη στιγμή που τα προγράμματα σεξουαλικής εκπαίδευσης κι εκπαίδευσης σχέσεων εκσυγχρονίζονται, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συμβαδίζουν με τις νέες σεξουαλικές πρακτικές, ώστε να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη πραγματικότητα των σεξουαλικών εμπειριών των νέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η μελέτη, διαφωτίζοντας το ποτέ κάποιοι νέοι κάνουν σεξ και τι είδους σεξ κάνουν, υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο ακριβή και στοχευμένη σεξουαλική εκπαίδευση που δίνει το περιθώριο να συζητηθούν τα ζητήματα της συναίνεσης και της ασφάλειας σε σχέση με ένα εύρος σεξουαλικών πρακτικών.

Βρέθηκε, ωστόσο, ότι η μέση ηλικία των πρώτων σεξουαλικών εμπειριών δεν έχει αλλάξει σημαντικά μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Ανάμεσα στα έτη 1990-1996 η μέση ηλικία της πρώτης σεξουαλικής εμπειρίας για άνδρες και γυναίκες ήταν τα 14 έτη, ενώ σήμερα είναι τα 16. Στη δεκαετία του ΄50, από την άλλη, η ηλικία της πρώτης επαφής ήταν τα 20 έτη για τις γυναίκες και τα 19 για τους άνδρες.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται στις σεξουαλικές πρακτικές των νέων συνάδουν με τη διεύρυνση διάφορων πτυχών της σεξουαλικής εμπειρίας και δεν θα έπρεπε να προκαλούν έκπληξη, αν ληφθεί υπ’ όψιν η γρήγορη αλλαγή του κοινωνικού πλαισίου, καθώς και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των παραγόντων που επηρεάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, οι επιστήμονες της προαγωγής της υγείας να παρακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις του σεξουαλικού τρόπου ζωής και να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους, ώστε να είναι ικανά να βοηθήσουν τα νέα άτομα στην περιφρούρηση και προαγωγή της υγείας και της ευεξίας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Adolescent Health».

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης