Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, συνιστούν μειονότητα οι γονείς οι οποίοι επιλέγουν να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους για την προστασία τους από τον σεξουαλικώς μεταδιδόμενο ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Οι ιατροί αναφέρουν ότι το βασικό επιχείρημα που προβάλλουν για την άρνησή τους είναι η ανησυχία τους ότι ο εμβολιασμός θα ενθαρρύνει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Αντίθετα, όμως, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι γονείς αρνούνται τον εμβολιασμό κυρίως γιατί ανησυχούν αναφορικά με το πόσο είναι ασφαλής, ενώ παράλληλα θεωρούν ότι δεν είναι απαραίτητος. Ταυτόχρονα, δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τον HPV και σε πολλές περιπτώσεις ο ιατρός δεν έχει συστήσει τον εμβολιασμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ευρήματα αυτά, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Adolescent Health», θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αρμόδιους φορείς της δημόσιας υγείας και της προαγωγής της υγείας να αναπτύξουν νέες παρεμβάσεις ικανές να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού έναντι του HPV.

Ήδη το εμβόλιο του HPV έχει φέρει καλά αποτελέσματα στον έλεγχο των για χρόνια αυξανόμενων ποσοστών των καρκίνων που μεταδόθηκαν από τον ιό. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει εφόσον το παιδί έχει συμπληρώσει τα 9 του χρόνια και οι μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό και πολύ ασφαλές.  

Παρά τις προσπάθειες των αρμόδιων Αρχών να ενταχθεί ο εμβολιασμός στο πρόγραμμα των παιδικών εμβολιασμών, η τρέχουσα χρήση του εμβολίου στις ΗΠΑ παραμένει χαμηλή. Το 2016 μόνο το 50% των κοριτσιών και το 38% των αγοριών που πληρούσαν τα ηλικιακά κριτήρια είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα των εμβολίων τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν η καλύτερη κατανόηση των γονέων που επέλεγαν τον μη εμβολιασμό κατά του HPV, καθώς και η ανάπτυξη στοχευμένων καμπανιών προαγωγής υγείας για την αύξηση των εμβολιασμών. Χρησιμοποίησαν στοιχεία από μια εθνική βάση δεδομένων, οπού καταγράφονταν οι ετήσιοι εμβολιασμοί που διεξάγονταν από τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ από το 2010 έως το 2016. Αφού εντόπισαν τα παιδιά που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο του HPV, οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκαν τον εμβολιασμό. Οι ερωτήσεις ήταν ανοικτού τύπου, έτσι ώστε να επιτρέπουν στους γονείς να κατονομάσουν οι ίδιοι τους λόγους αντί να επιλέγουν από μια λίστα πιθανών λόγων.

Βρέθηκε ότι για τα κορίτσια οι τέσσερις βασικοί λόγοι που ανέφεραν οι γονείς για την άρνηση του εμβολιασμού και οι οποίοι παρέμειναν σταθεροί καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης περιλάμβαναν την ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου, την έλλειψη αναγκαιότητας εμβολιασμού, ζητήματα ελλιπούς ενημέρωσης και ενθάρρυνσης από τον ιατρό τους. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της μελέτης όλο και λιγότεροι γονείς ανέφεραν ως λόγο το γεγονός ότι το παιδί δεν είναι σεξουαλικά δραστήριο.

Στην περίπτωση των αγοριών όλοι οι βασικοί λόγοι του μη εμβολιασμού αναφέρονται από όλο και λιγότερους γονείς κατά τη διάρκεια της μελέτης. Περιλάμβαναν την έλλειψη αναγκαιότητας, την ελλιπή ενημέρωση κι ενθάρρυνση από τον ιατρό, την απουσία σεξουαλικής δραστηριότητας του παιδιού καθώς και το φύλο. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το ζήτημα της ασφάλειας του εμβολίου που αναφερόταν όλο και πιο συχνά αλλά και πάλι αναφέρθηκε από ποσοστό μικρότερο του 1%.

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματα δείχνουν ότι οι γονείς ανησυχούν λιγότερο για τη σχέση του εμβολιασμού με το φύλο του παιδιού ή τη σεξουαλική δραστηριότητα και οι καμπάνιες προαγωγής υγείας θα έπρεπε να εστιάσουν στις ανησυχίες των γονέων που σχετίζονται με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολίου. Παράλληλα, οι ιατροί που συνήθως χορηγούν το εμβόλιο και οι οποίοι είναι γυναικολόγοι, παιδίατροι ή οικογενειακοί ιατροί θα πρέπει να επικεντρωθούν στο γεγονός ότι το εμβόλιο έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα πρόληψης διαφόρων τύπων καρκίνου, ενώ παράλληλα περισσότερα από 10 χρόνια εμβολιασμών αποδεικνύουν την ασφάλειά του.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι ιατροί είναι πιο πιθανό να θίξουν το ζήτημα του εμβολιασμού και να ενθαρρύνουν τους γονείς, εάν γνωρίζουν ότι η βασική τους ανησυχία δεν σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα του παιδιού. Οι ερευνητές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ένθερμη σύσταση του εμβολιασμού από τους ιατρούς είναι ένας πολύ σημαντικός τρόπος βελτίωσης των ποσοστών εμβολιασμού.

Εκτιμάται ότι το 80% των σεξουαλικά ενεργών Αμερικανών θα προσβληθεί από τον  HPV κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Στην πλειονότητά τους, οι λοιμώξεις από τον ιό υποχωρούν χωρίς συμπτώματα, ωστόσο ο HPV μπορεί να προκαλέσει κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και θηλώματα στον λαιμό, μια κατάσταση που ονομάζεται λαρυγγική θηλωμάτωση. Παράλληλα, κάποια στελέχη του ιού ενδέχεται να προκαλέσουν αλλαγές στο DNA που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καρκίνου και στα δύο φύλα.

Το εμβόλιο του HPV μπορεί να προστατέψει από εννέα στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο. Ο εμβολιασμός γίνεται ενέσιμα σε δύο δόσεις εάν η πρώτη χορηγηθεί πριν από την ηλικία των 15 και σε τρεις δόσεις εάν χορηγηθεί αργότερα.

andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης