Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σεξουαλική δραστηριότητα των ζευγαριών έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Έχει όμως αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που επιθυμούν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές. Συγκεκριμένα σε βρετανική μελέτη έχει βρεθεί ότι η συχνότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας έχει μειωθεί στα παντρεμένα ζευγάρια. Υπάρχουν όμως δεδομένα που δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές άτομα άνω των 25 κάνουν λιγότερο σεξ, ενώ πάνω από τις μισές βρετανίδες και τα ¾ των βρετανών παραδέχονται ότι θα ήθελαν περισσότερο. 

Τα ευρήματα μπορειί να αναφέρονται μόνο στο ΗΒ χωρίς μάλιστα να αναδεικνύουν κάποια αίτια πίσω από τις αναφερόμενες τάσεις, αλλά συμφωνούν με αυτά άλλων χωρών όπως είναι οι ΗΠΑ. Μια μελέτη του 2017 που  δημοσιεύτηκε στο Archives of Sexual Behavior βρήκε ότι οι αμερικανοί ενήλικες έκαναν σεξ  9 φορές λιγότερο στις αρχές της δεκαετίας  του 2010 σε σχέση με τη δραστηριότητα που είχαν κατά τη τέλη του ‘90.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν είναι ξεκάθαρο το αίτιο πίσω από αυτή την πτώση, υπάρχουν ωστόσο αρκετές θεωρίες. Σύμφωνα με μια από αυτές, τα ζευγάρια πλέον τεκνοποιούν σε μεγαλύτερες ηλικίες με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωπα με μεγάλη κόπωση και να μην έχουν όρεξη για σεξ. Άλλοι αιτιολογικοί παράγοντες σχετίζονται  με  τον ξέφρενο ρυθμό ζωής με τις αυξημένες απαιτήσεις και το έντονο και ενίοτε μη διαχειρίσιμο στρες. 

Οι ειδικοί παρατηρούν ότι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τη μείωση  της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι τα άτομα μέσης ηλικίας, αυτά δηλαδή που ανήκουν σε αυτήν που αποκαλούσε γενιά σάντουιτς. Πρόκειται για τη γενιά που σύμφωνα με προοπτικές μελέτες ξεκίνησαν την οικογένεια τους σε μεγαλύτερη ηλικία σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Το αποτέλεσμα είναι τα ζευγάρια, προκειμένω να αντεπεξέλθουν σε όλες τις απαιτήσεις της καθημερινότητας, να αναθέτουν κάποιες ευθύνες μεταξύ των οποίων και η φροντίδα των παιδιών στους γονείς τους.  

Παρατηρείται επίσης ότι τα περισσότερα άτομα πιστεύουν ότι οι άλλοι κάνουν περισσότερο σεξ από τους ίδιους.  Τα ευρήματα λοιπόν που δείχνουν την πτωτική τάση της συχνότητας των σεξουαλικών επαφών είναι πιθανό να καθησυχάσουν εκείνους κι εκείνες που σκέφτονται ότι αυτό που τους συμβαίνει είναι μη φυσιολογικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σεξ είναι ένας τρόπος απόλαυσης της ζωής και ο χρόνος για απολαύσεις είναι πολύ περιορισμένο στον σύγχρονο χρόνο ζωής. Η μείωση λοιπόν της συχνότητας της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι μια φυσιολογική αντίδραση του σύγχρονου ανθρώπου που προσπαθεί να ανταποκριθεί σε απαιτήσεις δυσανάλογες με το διαθέσιμο χρόνο. Ίσως αν κάτι είναι ανησυχητικό είναι το να απορροφάται κανείς σε ένα καθημερινό πρόγραμμα που δημιουργεί χρόνιο στρες και υπονομεύει ακόμα και τα απλές καθημερινές απολαύσεις της ζωής, χωρίς καμία προσπάθεια για  αλλαγή.  
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης