Κάποιες φορές το χρώμα του πέους ενός άνδρα μπορεί να αλλάξει χωρίς αυτό να είναι ενδεικτικό κάποιας κακοήθειας. Για παράδειγμα το χρώμα του πέους μπορεί να γίνει μωβ όταν αυξάνεται η ροή του αίματος στα αγγεία και τη βάλανο, κάτι που συμβαίνει συχνά όταν ο άνδρας ασκείται.

Όταν όμως η αλλαγή χρώματος είναι ανεξήγητη και παράλληλα συνοδεύεται από πόνο ή κνησμό, ο άνδρας θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό του γιατί το μωβ χρώμα για παράδειγμα μπορεί να συνιστά σημείο λοίμωξης, τραυματισμού ή κυκλοφορικού προβλήματος. Ο ουρολόγος είναι ο πιο εξειδικευμένος ιατρός  στο να απαντήσει στα ερωτήματα του άνδρα αναφορικά με το πέος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πιο συχνός λόγος αλλαγής του χρώματος του πέους, ο οποίος δεν προκαλεί συνήθως ανησυχία στον άνδρα, είναι η σεξουαλική διέγερση, καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος στο όργανο. Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή του χρώματος στο πέος κι ενδέχεται να ωθήσουν τον άνδρα στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι:

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τα μωβ έλκη είναι χαρακτηριστικά τόσο του έρπη όσο και της σύφιλης. Τα δυο αυτά ΣΜΝ έχουν επιπρόσθετα συμπτώματα όπως είναι ο πόνος, ο κνησμός, ο πυρετός, η κόπωση και το αίσθημα καύσου. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης ενός ΣΜΝ είναι το ασφαλές σεξ.

– Οι μώλωπες. Σχηματίζονται από τη ρήξη μικρών αιμοφόρων αγγείων  και τη διαρροή αίματος κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος συμπεριλαμβανομένου και του πέους.  Συχνά ο λόγος εμφάνισης ενός μώλωπα είναι γνωστός στο άτομο  που τον παρουσιάζει. Συχνοί λόγοι για την εμφάνιση μικρών μωλώπων στο πέος είναι ο αυνανισμός, το έντονο σεξ, κάποιο τσίμπημα στην περιοχή ή ένα ατύχημα με το φερμουάρ του παντελονιού. Ο μώλωπας μπορεί να είναι ευαίσθητος ή και επώδυνος στην αφή και το χρώμα του να γίνεται βαθύτερο κατά τη διαδικασία της επούλωσης. Εάν ένας μώλωπας δεν υποχωρεί αλλά μεγαλώνει, ο άνδρας θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Οι σοβαροί μώλωπες είναι αποτέλεσμα βίαιου τραυματισμού κι απαιτούν άμεση ιατρική  αντιμετώπιση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η πορφύρα στο πέος. Χαρακτηρίζεται από κόκκινα η μωβ στίγματα στο δέρμα του πέους. Συνήθως δεν είναι άμεσο αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού στο πέος αλλά συνιστά το σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης. Πιθανοί λόγοι εμφάνισης της πορφύρας είναι η ύπαρξη αιμορραγίας ή θρόμβωσης, κάποιες διατροφικές ανεπάρκειες, οι παρενέργειες κάποιων φαρμάκων, καθως και η φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.

Το αιμάτωμα. Είναι μια μελανιά που συμβαίνει βαθιά στον ιστό ενός οργάνου κι έχει την αίσθηση μιας σκληρίας κατά την αφή. Το αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ροής του αίματος, ενώ παράλληλα μπορεί να είναι ένδειξη μιας επικίνδυνης αιμορραγίας. Όταν το αιμάτωμα εμφανιστεί στο πέος ο άνδρας θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ο σκληροατροφικός λειχήνας. Πρόκειται για μια χρόνια φλεγμονώδη νόσο του δέρματος που χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες που ενδέχεται να εξελιχθούν σε μωβ στίγματα. Οι άνδρες που δεν έχουν υποβληθεί σε περιτομή έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σκληροατροφικός λειχήνα. Εάν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να αφήσει σοβαρές ουλές και να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Αντίθετα εάν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να προληφθεί η μόνιμη βλάβη.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις. Τα άτομα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στη ληψη φαρμάκων. Σε κάποιες περιπτώσεις μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση γνωστή ως σύνδρομο  Stevens-Johnson.Το σύνδρομο Stevens-Johnson χαρακτηρίζεται από κόκκινο ή μπλε εξάνθημα που εμφανίζεται στο πέος ή σε άλλα μέρη του σώματος. Το εξάνθημα μπορεί να εξελιχθεί σε ξεφλούδισμα του δέρματος και σχηματισμό ελκών, ενώ παράλληλα, καθως η αντίδραση προχωρά, μπορεί να συμβούν επιπλοκές που είναι απειλητικές για τη ζωή.

Το σύνδρομο Stevens-Johnson απαιτεί άμεσα ιατρική παρέμβαση. Η εμφάνιση του συνδέεται συχνότερα με τη ληψη αντιβιοτικών, ιμπουπροφένης, αντιψυχωτικών και σπασμολυτικών. Εάν ένα άτομο εμφανίζει λιγότερο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις θα πρέπει να σταματήσει τη ληψη οποιουδήποτε φαρμάκου παίρνει χωρίς συνταγή ιατρού. Εάν όμως λαμβάνει συνταγογραφημένο φάρμακο θα πρέπει να επικοινωνήσει με το ιατρό του πριν σταματήσει την αγωγή.

Σε κάθε περίπτωση ο άνδρας θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του για κάθε ανεξήγητη αλλαγή χρώματος του πέους του, ιδιαίτερα εάν αυτή συνοδεύεται από πόνο ή δυσφορία. Η ιατρική παρέμβαση είναι επίσης απαραίτητη όταν υπάρχει:

  • Οίδημα στο πέος ή τους όρχεις
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Επώδυνη ούρηση
  • Πόνος στους όρχεις
  • Στίγματα ή μελανιές σε σημεία που δεν έχουν υποστεί γνωστό τραυματισμό
  • Ανοιχτά έλκη στο πέος ή σε άλλα μέρη του σώματος
  • Ρινορραγία
  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ
  • Αίμα στα ούρα
  • Πόνος στις αρθρώσεις ή στο υπογάστριο

O ιατρός θα εξετάσει τον άνδρα και θα πάρει το ιατρικό του ιστορικό. Μπορεί επίσης να διεξάγει εργαστηριακό έλεγχο για να εντοπίσει την αιτία της αλλαγής χρώματος. Ο καθορισμός της αιτίας θα διευκολύνει τον ιατρό να συνταγογραφήσει τη σωστή θεραπεία.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης