Πολλές κλινικές αντιγήρανσης χρησιμοποιούν όλο και συχνότερα την αυξητική ορμόνη (GH) ως «πηγή νεότητας». Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να τεκμηριωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά της.

Τα άτομα που σκέφτονται να λάβουν την GH ως αντιγηραντική θεραπεία είναι καλό να γνωρίζουν ότι η αντιγηραντική δράση της ορμόνης δεν αποτελεί επίσημη ένδειξη για τη χορήγησή της, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις η πρόσληψή της να μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και παράνομη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αυξητική ορμόνη ή αλλιώς σωματοτροπίνη παράγεται από την οπίσθια υπόφυση και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των παιδιών, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην υγεία των οργάνων και των ιστών των ενηλίκων. Τα επίπεδά της όμως βαθμιαία μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας. 

Σε γενικές γραμμές, η ορμόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης κατά την παιδική ηλικία, στο πλαίσιο της θεραπείας του AIDS, καθώς και στις περιπτώσεις του συνδρόμου βραχέος εντέρου και υποϋποφυσισμού. Ο υποϋποφυσισμός χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή της ορμόνης που μπορεί να οδηγήσει σε νανισμό ή πρόωρη γήρανση.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση της GH για την αναστροφή των επιπτώσεων της γήρανσης δεν έχει μελετηθεί εκτενώς με την κλινική έννοια, ενώ οι υπάρχουσες λιγοστές μελέτες είναι χαμηλής ποιότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση της GH για σκοπούς αντιγήρανσης τείνει να εστιάζει σε τρία σημεία: την υγεία των οστών και του σκελετού, τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες, καθώς και τη λειτουργικότητα του ατόμου. Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο εάν η θεραπεία με αυξητική ορμόνη βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες.

Παράλληλα, η θεραπεία με GH μπορεί να έχει παρενέργειες όπως είναι η αύξηση του κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη και του μαστού, η αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης, ο πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, η γυναικομαστία και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Επιπρόσθετα, οι ορμονικές θεραπείες αυτού του τύπου κοστίζουν πολύ και οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας που τις χορηγούν δεν είναι ενδοκρινολόγοι.

Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι κάποιες από τις σχετικές μελέτες είχαν ενθαρρυντικά ευρήματα, αλλά είναι απαραίτητο να σχεδιαστούν ποιοτικές μελέτες που να μπορούν να τεκμηριώσουν την αποτελεσματική και ασφαλή χρήση της GH με σκοπό την αντιγήρανση.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης