Σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στο Sexual Medicine Reviews, η αξιολόγηση κάποιων διαταραχών εκσπερμάτισης μπορεί να γίνει με υπερηχογράφημα περινέου αντί για διορθικό υπερηχογράφημα. Στο υπερηχογράφημα του περινέου η κεφαλή τοποθετείται στην περιοχής ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό. Πρόκειται για μια λιγότερο παρεμβατική εξέταση σε σύγκριση με το διορθικό υπερηχογράφημα κατά το οποίο η κεφαλή τοποθετείται μέσα στο ορθό. 

Η εκσπερμάτιση σχετίζεται με τον ανδρικό οργασμό και είναι μια διαδικασία που αποτελείται από δυο φάσεις: τη δίοδο του σπέρματος από τα επικουρικά όργανα και την εκτίναξή του από την ουρήθρα. Πρόβλημα σε οποιοδήποτε σημείο της διαδικασίας μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της εκσπερμάτισης.  Συχνά οι ασθενείς ανησυχούν αναφορικά με αλλαγές στον όγκο, το χρώμα  και τη σύσταση του σπέρματος. Επίσης ενδέχεται να ανησυχούν σχετικά με τον χρόνο εκσπερμάτισης, καθώς  και την ποιότητα και ένταση των οργασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι το 21% των ανδρών εμφανίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ το 10% μπορεί να έχει άλλες διαταραχές εκσπερμάτισής όπως είναι η καθυστερημένη εκσπερμάτιση, η επώδυνη εκσπερμάτιση και η παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Κατά την παλίνδρομη το σπέρμα επιστρέφει στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα εμφάνισης ανεσταλμένης εκσπερμάτισης κατά την οποία δεν εκτινάσσεται καθόλου σπέρμα, ανοργασμίας, ανικανότητας δηλαδή του άνδρα να φτάσει σε οργασμό, καθώς και υποηδονικής ή ανηδονικής  εκσπερμάτισης, όπου η ευχαρίστηση κατά την εκσπερμάτισης είναι μειωμένη ή ανύπαρκτη.  

Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος του περινέου εξετάζονται οι βολβοσηραγγώδεις μύες, το πυελικό έδαφος, και οι μύες του αυχένα της ουρήθρας.  Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικοί μπορούν να μετρήσουν τις μυϊκές συσπάσεις, τον χρόνο μέχρι την εκσπερμάτιση, τον αριθμό των εκτινάξεων του σπέρματος και τη δύναμη της εκσπερμάτισης. Αν και το υπερηχογράφημα του περινέου είναι λιγότερο επεμβατικό από το διορθικό, το τελευταίο έχει συζητηθεί περισσότερο στην σχετική ιατρική βιβλιογραφία αναφορικά με τις δυσλειτουργίες εκσπερμάτισης. 

Ωστόσο το υπερηχογράφημα του περινέου είναι μια υποσχόμενή μέθοδος αξιολόγησης των διαταραχών οργασμού και εκσπερμάτισης που εξυπηρετεί τόσο τους σκοπούς της έρευνας όσο και αυτούς της διάγνωσης και της θεραπείας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το υπερηχογράφημα  περινέου μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικό στις περιπτώσεις καθυστερημένης,  ανεσταλμένης, επώδυνης, ή παλίνδρομης εκσπερμάτισης. 

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης