Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) θα πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για την κατάθλιψη, ενώ ταυτόχρονα οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη θα πρέπει να κάνουν προληπτικό έλεγχο για την ύπαρξη ΣΔ.

Οι ερευνητές έχουν βρει συσχετίσεις ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη ΣΔ, παρατηρώντας ότι η μία μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την άλλη. Τα ευρήματά τους στηρίζονται σε δύο μετα-αναλύσεις 49 μελετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο παρελθόν κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, ενώ άλλες μελέτες δεν έχουν βρει κάποια σχέση. Η αντίστροφη σχέση θα μπορούσε επίσης να είναι πιθανή, δηλαδή, οι άνδρες με ΣΔ να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Συνολικά στις μετα-αναλύσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 192.000 άνδρες. Οι 44 μελέτες επικεντρώθηκαν στο εάν η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ, τρεις εξέτασαν το εάν η ΣΔ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και δύο εστίασαν στην ενδεχομένη αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και τη ΣΔ.

Βρέθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ ήταν αυξημένος κατά 39% στους άνδρες με κατάθλιψη, ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης ήταν αυξημένος κατά 192% στους άνδρες με ΣΔ. Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες με ΣΔ ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους δεν αντιμετώπιζαν ΣΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι λόγοι πίσω από την αμφίδρομη αυτή σχέση δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι. Είναι πιθανό οι άνδρες με κατάθλιψη να έχουν μειωμένη σεξουαλική αυτοπεποίθηση και περισσότερο άγχος επίδοσης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη ΣΔ. Ταυτόχρονα, η επίδραση της κατάθλιψης σε εγκεφαλικό επίπεδο μπορεί να επηρεάσει τη μυϊκή χαλάρωση του πέους και να καταλήξει σε ΣΔ. Παράλληλα, η ΣΔ είναι μια συχνή σεξουαλική παρενέργεια κάποιων αντικαταθλιπτικών.

Τέλος, οι συγγράφεις επεσήμαναν αφενός ότι ο υψηλός βαθμός ετερογένειας των μελετών δεν επιτρέπει τη γενίκευση των ευρημάτων και αφετέρου ότι τα ευρήματα είναι ενδεικτικά μιας συσχέτισης αλλά όχι μιας αιτιώδους σχέσης.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης