Μια μελέτη που ολοκληρώθηκε συμπληρώνοντας 31 χρόνια διερεύνησης δεδομένων από 475.000 συμμετέχοντες, βρήκε ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού από τις γυναίκες. Η διαφορά αυτή μάλιστα ανάμεσα στα δυο φύλα βρέθηκε να είναι σταθερή στο πέρασμα των γενεών και ανεξάρτητη από την ηλικία

Ο ναρκισσισμός σχετίζεται με διάφορες διαπροσωπικές δυσλειτουργίες που περιλαμβάνουν την αδυναμία διατήρησης υγιών, μακροχρόνιων σχέσεων, τις ανήθικες συμπεριφορές και την επιθετικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα, όμως φαίνεται να ενισχύει την αυτοεκτίμηση του ατόμου, τη συναισθηματική σταθερότητα και την ηγετική του ικανότητα. Η εξέταση των διαφόρων μεταξύ των δυο φύλων ως προς τον ναρκισσισμό, μπορεί ίσως να εξηγήσει και τη διαφορά τους και ως προς τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 355 επιστημονικά άρθρα, διατριβές, συγγράμματα και εγχειρίδια και μελέτησαν τις διαφορές των δυο φύλων σε τρεις διαφορετικές διαστάσεις του ναρκισσισμού, την ικανότητα για ηγεσία/εξουσία, την ανάγκη για επίδειξη και την διεκδικητικότητα.

Η μεγαλύτερη διαφορά βρέθηκε στη διάσταση της διεκδικητικότητας, με τους άνδρες να είναι πιο πιθανό να εκμεταλλευτούν τους άλλους όταν νιώθουν ότι δικαιούνται κάποια προνόμια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά εντοπίστηκε στη διάσταση της ικανότητας για ηγεσία και εξουσία όπου βρέθηκε ότι οι άνδρες ήταν πιο δυναμικοί και αυταρχικοί από τις γυναίκες και είχαν περισσότερη επιθυμία για ισχύ.

Η παρακολούθηση των δεδομένων από το 1990 μέχρι το 2013 δεν έδειξε μεταβολή στα επίπεδα ναρκισσισμού κανενός από τα δυο φύλα μέσα σε αυτό το διάστημα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι διαφορές στα χαρακτηριστικά προσωπικότητας μεταξύ των δυο φύλων, συμπεριλαμβανομένου του ναρκισσισμού, μπορεί να προκύψει από τα στερεότυπα και τις προσδοκίες που έχουν εδραιωθεί με το πέρασμα των χρόνων. Οι συγγραφείς υποθέτουν ότι ο επίμονα περιορισμένος αριθμός των γυναικών στις θέσεις ηγεσίας μπορεί εν μέρει να προέρχεται από τη σύγκρουση που προκύπτει μεταξύ των στερεοτύπων για τη θηλυκότητα και την ηγεσία
Τα άτομα παρατηρούν και μαθαίνουν τους ρόλους των φύλων από μικρή ηλικία και μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα εάν παρεκκλίνουν από τις κοινωνικές προσδοκίες και επιταγές.

Οι γυναίκες, για παράδειγμα, συχνά λαμβάνουν έντονη κριτική εάν είναι επιθετικές ή αυταρχικές, γεγονός που τους ασκεί πίεση, έτσι ώστε να καταστείλουν την επίδειξη ναρκισσιστικών συμπεριφορών σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τους άνδρες.

Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να διερευνήσει τους κοινωνικούς, πολιτισμικούς και βιολογικούς παράγοντος που συμβάλουν στη διαμόρφωση των διαφορών αυτών ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πηγή : medicalnewstoday
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης