Ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων του καθενός είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση. Σύμφωνα όμως με μια βρετανική μελέτη υπάρχουν πολλοί παράγοντες του τρόπου ζωής που τον επηρεάζουν .

Ενώ οι περισσότερες μελέτες στο πεδίο της σεξουαλικής συμπεριφοράς εστιάζουν στους έφηβους και τους νέους, η συγκεκριμένη μελέτη εξέτασε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό σεξουαλικών συντρόφων σε 7000 γυναίκες και άνδρες με ηλικία 50 και άνω. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν κάποιες ενδιαφέρουσες συσχετίσεις ανάμεσα στις σεξουαλικές ζωές των συμμετεχόντων και συγκριμένους κοινωνικοδημογραφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν σύμφωνα με τους κλινικούς να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων 

Οι άνδρες της μελέτης ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν έναν υψηλότερο αριθμό σταθερών σεξουαλικών συντρόφων με τις οποίες διατηρούσαν σχέση ζωής σε σύγκριση με τις γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40% για τους άνδρες και 24% για τις γυναίκες. Επίσης  μεταξύ των ανδρών οι ομοφυλόφιλοι ήταν εκείνοι που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό συντρόφων.

Οι εδικοί εξηγούν ότι ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό είναι βασική κοινωνική επιταγή για έναν άνδρα στη σημερινή κοινωνία να είναι σεξουαλικά ενεργός ή τουλάχιστον να φαίνεται ότι είναι.  Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι οι άνδρες έχουν 10 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες σε όλα τα στάδια της ζωής. Η τεστοστερόνη συνδέεται με τη σεξουαλική ορμή η οποία πιέζει για να ικανοποιηθεί. Ο ετεροφυλόφιλος άνδρας λοιπόν είναι πιο πιθανό να διατηρεί μια σχέση έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνέχεια σεξουαλικά ενεργός, ενώ ο ομοφυλόφιλος άνδρας μπορεί να διοχετεύει τη σεξουαλική του ορμή με πολυάριθμους σεξουαλικούς συντρόφους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα στους άνδρες και ιδιαίτερα σε αυτούς μεγαλύτερης ηλικίας το οικονομικό στάτους φαίνεται να αυξάνει το συνολικό αριθμό σεξουαλικών συντρόφων. Αυτοί μάλιστα που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό συντρόφων ήταν εκείνοι που είχαν τα υψηλότερα και τα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι ειδικοί  το εξηγούν ως εξής : Στους άνδρες με υψηλότερο εισόδημα ο αυξημένος αριθμός συντρόφων μπορεί να εξηγηθεί από το μειωμένο στρες κι ενδεχομένως την αυξημένη αυτοπεποίθηση, ενώ στην περίπτωση αυτών με το χαμηλότερο εισόδημα εξηγείται από τη χρήση της σεξουαλικής επαφής ως μέσο διαφυγής από μια πιεστική καθημερινότητα

Οι ερευνητές επίσης εντόπισαν κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και για τις γυναίκες. Για παράδειγμα βρέθηκε ότι οι λευκές αμφιφυλόφιλες γυναίκες που ήταν σωματικά δραστήριες και δεν είχαν κάποιο χρόνιο νόσημα ήταν πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο αριθμό συντρόφων. Οι παράγοντες αυτοί δεν προξένησαν έκπληξη στους ερευνητές οι οποίοι τόνισαν ότι η τακτική φυσική δραστηριότητα συνδέεται  με καλή εικόνα σώματος και αυτοπεποίθηση στην αναζήτηση σεξουαλικού συντρόφου, ενώ παράλληλα η καλή υγεία και ζωτικότητα ενθαρρύνουν  την σεξουαλική δραστηριότητα. Η αμφισεξουαλικότητα από την άλλη μπορεί να συνδεθεί τόσο με αυξημένη αυτοπεποίθηση όσο και με περισσότερες ευκαιρίες συνεύρεσης με σεξουαλικούς συντρόφους.  

Τέλος ο παράγοντας της φυλής εξηγείται από τους ειδικούς μέσω του προβαλλόμενου προτύπου σεξουαλικής απελευθέρωσης των γυναικών το οποίο φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στις λευκές γυναίκες. Η σειρά — “Sex and the City” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προβολής του εν λόγω προτύπου. Οι γυναίκες όμως λατινικής καταγωγής, για παράδειγμα,  δεν νιώθουν το ίδιο άνετες στην έκφραση της επιθυμίας τους να έχουν εμπειρίες με διαφορετικούς σεξουαλικούς συντρόφους. 

Επιπρόσθετα κάποιοι παράγοντες βρέθηκαν να συνδέονται με αύξηση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων και στα δύο φύλα. Πιο συγκεκριμένα, η νεαρή ηλικία, ο χωρισμός ή το διαζύγιο και η μηδενική εμπειρία έγγαμου βίου σχετίζονταν με αυξημένο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων. Οι ειδικοί επισημαίνουν  ότι το να μην είναι κανείς έγγαμος  δημιουργεί το περιθώριο για περισσότερο εγωκεντρικές σεξουαλικές συμπεριφορές χωρίς να ανησυχεί ιδιαίτερα για το πώς οι άλλοι τις εκλαμβάνουν. 

 Τέλος βρέθηκε ότι και συμπεριφορές ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων ενός ατόμου όπως είναι το αλκοόλ και το κάπνισμα. Όσο περισσότερο καπνίζει και πίνει κανείς τόσο πιο πιθανό είναι να έχει αυξημένο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων. Η συσχέτιση αυτή παρατηρήθηκε και στα δυο φύλα και ενδεχομένως συνδέεται με τη πιο συχνή ανάληψη ρίσκου που χαρακτηρίζει τα άτομα αυτά. Επίσης η  συχνή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τη μείωση των αναστολών επηρεάζοντας έτσι και τη σεξουαλική έκφραση. Παράλληλα τα άτομα που συχνά επισκέπτονται μπαρ έχουν και περισσότερες ευκαιρίες να γνωρίσουν υποψηφίους σεξουαλικούς συντρόφους. 

 Σε κάθε περίπτωση οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη αυτή αναδεικνύει μόνο συσχετίσεις ανάμεσα σε συγκεκριμένους παράγοντες και τη σεξουαλική δραστηριότητα και δεν τεκμηριώνουν κάποια αιτιώδη σχέση. Οι προαναφερθέντες παράγοντες δηλαδή δεν καθορίζουν τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων για ένα άτομο. Ο αριθμός αυτός δεν παύει να είναι το αποτέλεσμα μιας  αυστηρά προσωπικής επιλογής. 

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης