Πολλά είναι σήμερα τα συμπληρώματα διατροφής που μπορεί κάνεις να προμηθευτεί από το διαδίκτυο και τα οποία υπόσχονται να ενισχύσουν την αρρενωπότητα. Στα πιο δημοφιλή περιλαμβάνονται τα Macho Man 3000, Triple X 2000, Premium Zen Gold, Own the Knight 1750, και Love Zen 3000.

Αν κι έχουν δημοσιευτεί πολλές προειδοποιήσεις αναφορικά με τη χρήση αυτών των συμπληρωμάτων, αυτά βρίσκονται ακόμα διαθέσιμα προς πώληση σε διάφορες ιστοσελίδες συμπεριλαμβανομένου και του eBay.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι πάνω από το 90% των συμπληρωμάτων που πωλούνται διαδικτυακά είναι πλαστά. Επισης τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε ανθρώπους ή ζώα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν την ασφαλή τους χρήση. Οι αρμόδιοι οργανισμοί διεξάγουν συνεχείς ελέγχους για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων βλαπτικών ουσιών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι περισσότεροι άνδρες τα βρίσκουν ως φυτικά σκευάσματα στο διαδίκτυο και ο κύριος λόγος για τον οποίον τα λαμβάνουν είναι η στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ) η οποία, όμως, τις περισσότερες φορές είναι ψυχογενούς αιτιολογίας. Τα σκευάσματα αυτά, αν και χαρακτηρίζονται ως φυσικά, συχνά μπορεί να περιέχουν ποσότητες σιλδεναφίλης, βαρδεναφίλης ή τανταλαφίλης που είναι επικίνδυνες για άνδρες με καρδιολογικά προβλήματα ή νεφρική διαταραχή, οι οποίοι μπορεί ξαφνικά να καταρρεύσουν. Επισημαίνεται βέβαια ότι τα επικίνδυνα συστατικά δεν αναγράφονται στην ετικέτα των συμπληρωμάτων και για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι άνδρες να είναι ενημερωμένοι για τους κίνδυνους. Ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από στεφανιαία καρδιακή νόσο και υπέρταση και λαμβάνουν αγωγή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προμηθεύονται συμπληρώματα από το διαδίκτυο. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι πολλά από αυτά τα σκευάσματα είναι νοθευμένα και περιέχουν συστατικά που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Σε υψηλό κίνδυνο βρίσκονται επισης οι άνδρες με ηπατική ανεπάρκεια, νεφρική νόσο καθως και αυτοί που χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Τον περασμένο μήνα ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης προειδοποίηση για τους καταναλωτές του πολύ δημοφιλούς Triple X 2000, το οποίο βρέθηκε ότι περιέχει δαποξετίνη και τανταλαφίλη(δραστική ουσία του Cialis που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ΣΔ). Ο οργανισμός δήλωσε ότι τα μη αναγραφόμενα συστατικά μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με τα νιτρώδη που περιέχονται σε κάποια φάρμακα, όπως είναι για παράδειγμα η νιτρογλυκερίνη και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση του ατόμου σε επικινδυνά επίπεδα. Άνδρες με διαβήτη, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και καρδιακή νόσο συχνά λαμβάνουν νιτρώδη. Από την άλλη, η δαποξετίνη είναι μια ουσία που δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τον οργανισμό και η ασφαλή χρήση της δεν είναι τεκμηριωμένη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οργανισμός επισης επισήμανε ότι προϊόντα που κατηγοριοποιούνται ως φυτικά διατροφικά συμπληρώματα έχουν επισης κρυφά συστατικά. Τέλος κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου και για τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στο body building και την απώλεια βάθους και τα οποία φέρουν το χαρακτηρισμό «τελείως φυσικά». Αυτό συνήθως πείθει τους καταναλωτές ότι πρόκειται για ένα ασφαλές σκεύασμα. Οι ειδικοί όμως τονιζουν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Συμπερασματικά καλό θα ήταν όλοι να αποφεύγουν τη χρήση συμπληρωμάτων που προμηθεύονται από το διαδίκτυο όσο αθώα κι αν φαίνονται. Ιδιαίτερα όμως προσεκτικοί πρεπει να είναι όσοι έχουν προβλήματα με την καρδιά , τους νεφρούς και το ήπαρ και όσοι λαμβάνουν θεραπεία με νιτρώδη. Εάν ο άνδρας ανησυχεί για τη σεξουαλική του επίδοση είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης