Δύο ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που εξηγεί γιατί οι άνδρες απέναντι στην ασθένεια, εμφανίζονται ως το ασθενές φύλο. Πρόκειται ίσως για ένα αποτέλεσμα της εξέλιξης που τους έχει χαρίσει μεγαλύτερο πλεονέκτημα επιβίωσης, αλλά έχει αποδυναμώσει τους ανοσοποιητικούς τους μηχανισμούς.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης σε λοιμώξεις σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς και πιο σοβαρά και μεγαλύτερης διάρκειας συμπτώματα εάν προσβληθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ερώτημα είναι πως οι άνδρες έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό από τις γυναίκες, τη στιγμή που εκτίθενται πιο συχνά σε λοιμώξεις. Η κοινή λογική άλλωστε λέει πως η μεγαλύτερη έκθεση μεταφράζεται σε περισσότερες ευκαιρίες για τον οργανισμό να αναπτύξει τους ανοσοποιητικούς του μηχανισμούς.

Για την απάντηση αυτού του ερωτήματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το μαθηματικό μοντέλο για την ανάπτυξη του οποίου χρησιμοποιήθηκε μια νέα προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη δυναμική σχέση του οργανισμού και των παθογόνων μικροοργανισμών. Στο παρελθόν συχνά παραβλεπόταν το γεγονός ότι το όφελος, ή ακόμα και το κόστος της ανοσίας εξαρτάται όχι μόνο από τον γονότυπο του οργανισμού-ξενιστή, αλλά και από την παρουσία και το φαινότυπο των παθογόνων μικροοργανισμών.
Παράλληλα στο νέο αυτό μοντέλο εισήχθησαν μεταβλητές με σκοπό την συνεκτίμηση διάφορων χαρακτηριστικών των ανδρών, ή των γυναικών, όπως είναι η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά (οι άνδρες φαίνεται να αναζητούν πιο συχνά την περιπέτεια), καθώς και οι ορμονικές διαφορές.

Το αποτέλεσμα του μοντέλου δείχνει ότι αν και οι άνδρες εξαιτίας του πιο ριψοκίνδυνου τρόπου ζωής είναι πιο εκτεθειμένοι στις λοιμώξεις, αυτός ο τρόπος ζωής φαίνεται να οδηγεί σε ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες όμως διευκρινίζουν πως το ασθενέστερο ανοσοποιητικό εμφανίζεται όταν ξεπεραστεί ένας βαθμός έκθεσης. Ακόμη δηλαδή κι ο άνδρας που έχει ένα πολύ δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό μόλις αντιμετωπίσει τη μία λοίμωξη, να μολυνθεί ευθύς αμέσως με την επόμενη. Δε σημαίνει δηλαδή απαραίτητα ότι οι άνδρες έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό, αλλά ότι υπόκεινται σε πολύ μεγαλύτερη έκθεση σε λοιμογόνους παράγοντες. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που οι ανοσοποιητικοί μηχανισμοί δεν καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον κάθε παράγοντα.

Αν ερμηνευτούν τα αποτελέσματα του μοντέλου με όρους εξέλιξης, φαίνεται πως για τους άνδρες είναι πιο σημαντικό να διατηρήσουν την ικανότητα τους να βρουν σεξουαλική σύντροφο, παρά να αναρρώσουν από την ασθένεια, ενώ για τις γυναίκες ισχύει ακριβώς το αντίθετο.

Οι ερευνητές θεωρούν πως το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί και στην περίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Θα μπορούσε για παράδειγμα να δώσει επιπλέον στοιχεία σχετικά με την εξάπλωση του HIV, καθώς και να χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές μελέτες για τη μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ.Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης