Οι άνδρες που φορούν κιλτ έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 09:01
Οι άνδρες που φορούν κιλτ έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μια νέας μελέτης που διεξάχθηκε στη Σκωτία, οι άνδρες που φορούν την παραδοσιακή σκωτσέζικη φούστα χωρίς εσώρουχο, είναι πιθανό να έχουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος, σε σύγκριση με τους άνδρες που επιλέγουν τα στενά εσώρουχα και παντελόνια, όπως συστήνουν η μόδα και η σύγχρονη αισθητική. Η εξήγηση βρίσκεται μάλλον στην αύξηση της θερμοκρασίας στη γενετήσια περιοχή που προκαλείται από τα στενά ενδύματα και μπορεί να επηρεάσει την παράγωγη των σπερματοζωαρίων.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια μείωση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων του μέσου άνδρα, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στα υψηλά ποσοστά υπογονιμότητας που παρατηρούνται στο δυτικό πολιτισμό. Η έρευνα έχει αναδείξει πολλούς αιτιολογικούς παράγοντες για τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος, ανάμεσα στους οποίους είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι αλλαγές που επιβάλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, καθώς και η αύξηση της παχυσαρκίας.

Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας από τη Σκωτία φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνα αρκετά μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Η ιδέα ότι η επιλογή του κιλτ μπορεί να ενθαρρύνει την καλύτερη ποιότητα σπέρματος και τη γονιμότητα χειροκροτείται από τη στιγμή που έχει βρεθεί ότι σε πολλά θηλαστικά συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, η υγιής παραγωγή σπερματοζωαρίων απαιτεί θερμοκρασία όσχεου τρεις βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτή του υπόλοιπου σώματος. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό οι άνδρες που επιλέγουν πιο στενά ενδύματα να διατηρούν την θερμοκρασία του όσχεου υψηλή, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Το κιλτ είναι ένα ανδρικό ένδυμα που μοιάζει με φούστα στο μήκος του γονάτου. Είναι το παραδοσιακό ανδρικό ένδυμα της Σκωτίας και φοριέται σε γάμους και άλλες ειδικές εκδηλώσεις. Σήμερα υπάρχουν κινήματα που έχουν σκοπό να προάγουν το κιλτ ως καθημερινό ένδυμα ακόμα κι έξω από τη Σκωτία. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, αναδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Σκωτσέζων φοράει το κιλτ με το παραδοσιακό τρόπο, χωρίς δηλαδή εσώρουχο.

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές ανέτρεξαν στη βιβλιογραφία ώστε να βρουν στοιχεία που συνδέουν την ενδυματολογική επιλογή του κιλτ με την ποιότητα σπέρματος. Δε βρέθηκε καμία σχετική τυχαιοποιημένη μελέτη, παρά μόνο κάποια στοιχεία ανεκδοτικού χαρακτήρα που ανέφεραν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένδυσης με κιλτ. Βρέθηκε ωστόσο, μια έρευνα της δεκαετίας του ‘90 που αναφέρει, ότι τα στενά εσώρουχα μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία στην περιοχή γύρω από τους όρχεις κατά μέσο όρο 3.5 βαθμούς Κελσίου.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν επίσης ότι η επιλογή ενός κιλτ έχει ψυχολογικά πλεονεκτήματα, από τη στιγμή που είναι ένα ένδυμα που δεν περνάει απαρατήρητο, ενώ παράλληλα δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και αρρενωπότητας. Προσθέτουν επίσης πως ο παραδοσιακός τρόπος ενδυμασίας, χωρίς το εσώρουχο εξασφαλίζει ένα ευνοϊκό φυσικό περιβάλλον για το όσχεο και βοήθα στη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασία στους όρχεις, ώστε να παράγουν σπερματοζωάρια καλής ποιότητας.

Πηγή : medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 09:04