Η ανδρική επιθετικότητα, το αλκοόλ και η σχέση με τον πατέρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 07:23
Η ανδρική επιθετικότητα, το αλκοόλ και η σχέση με τον πατέρα
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνδρες των οποίων οι πατέρες ήταν απόντες ή τους κακοποιούσαν είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε διαπληκτισμούς κατά την έξοδό τους σε κάποιο μπαρ.

Πρόκειται για μια μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία κι εξετάζει την επιθετική συμπεριφορά που σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ. Σε αυτήν συμμετείχαν 137 άνδρες ηλικίας 18-25 ετών.

Το αλκοόλ επηρεάζει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους και καθιστά πιο πιθανή την έκφραση μιας επιθετικής συμπεριφοράς. Τα άτομα υπό την επήρεια του αλκοόλ επικεντρώνονται στη στιγμή, χάνουν τις ικανότητές τους στη λήψη αποφάσεων κι ερμηνεύουν τις διάφορες κοινωνικές καταστάσεις και συνθήκες λανθασμένα. Ως αποτέλεσμα, έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν δράστες, αλλά και αποδέκτες μιας βίαιης συμπεριφοράς.

Οι ειδικοί σχολιάζοντας τα ευρήματα παρατηρούν πως παρέχεται μέσω αυτών η δυνατότητα σύνδεσης μεταξύ της αρρενωπότητας και της βίαιης συμπεριφοράς. Φαίνεται, λοιπόν, πως τα αγόρια που δέχονται βία μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον από τους πατέρες τους μπορεί να αντιδράσουν υιοθετώντας ακραίες εκδηλώσεις της αρρενωπότητας, ως έναν τρόπο να κερδίσουν μια αίσθηση ισχύος. Με τον τρόπο αυτόν, ο κύκλος της βίας συνεχίζεται και μάλιστα επεκτείνεται κι έξω από το οικογενειακό περιβάλλον, στον κοινωνικό περίγυρο.

Τα χαρακτηριστικά του πατέρα που βρέθηκαν να σχετίζονται με την αυξημένη επιθετικότητα ήταν η αδιαφορία, η κακοποίηση και ο αυταρχισμός. Ως αδιαφορία ορίστηκε η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης ή η απουσία ενδιαφέροντος για το παιδί. Στην περίπτωση της κακοποίησης συμπεριλαμβάνεται τόσο η λεκτική, η οποία αναφέρεται στις λεκτικές προσβολές και την υποτίμηση του παιδιού, όσο και η σωματική που αναφέρεται σε χτυπήματα, τσιμπήματα και οποιαδήποτε συμπεριφορά προκαλεί ηθελημένα βλάβες στο σώμα του παιδιού. Ο αυταρχικός πατέρας, τέλος, είναι αυτός που επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο, έχει υψηλές προσδοκίες από το παιδί και απαιτεί την υπακοή αυτού στους κανόνες που ο ίδιος θέτει αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια για διάλογο.

Οι συγγραφείς της μελέτης ισχυρίζονται πως τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς, καθώς και άλλους επαγγελματίες υγείας στην αναγνώριση και την υποστήριξη των ανδρών που είναι πιθανό να γίνουν βίαιοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή: medicinenet.

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Αυγούστου 2015, 07:30