Επί του παρόντος, η ανοσοθεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς με μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC)  ή μη ανιχνεύσιμο RCC, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη για ανοσοθεραπεία στο προχωρημένο RCC.

Μια ομάδα  ερευνητών αναφέρει μια περίπτωση κατά την οποία η συνδυασμένη χρήση nivolumab και ipilimumab και η διαδοχική θεραπεία με έναν  αναστολέα τυροσινικής κινάσης (TKI) επέτρεψαν τη χειρουργική θεραπεία σε ασθενή με προχωρημένο RCC. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η μελέτη περίπτωσης αφορά μια 71χρονη γυναίκα που διαγνώστηκε με μεταστατικό διαυγές νεφροκυτταρικό καρκίνωμα  με καρκινικό θρόμβο επιπέδου IV. Ξεκίνησε να παίρνει θεραπεία με nivolumab-ipilimumab και μεταπήδησε στη μονοθεραπεία με pazopanib επειδή ο θρόμβος του όγκου προχώρησε μέσα στον δεξιό κόλπο. Ο όγκος συρρικνώθηκε με τη διαδοχική θεραπεία σε σημείο που να επιτρέπεται η  εκτομή του. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε δεξιά νεφρεκτομή και θρομβεκτομή. Η βιοψία έδειξε 10-20% υπολειπόμενου όγκου στον πρωτογενή όγκο, αλλά όχι βιώσιμα κύτταρα στον καρκινικό θρόμβο. Η γυναίκα παραμένει κλινικά απαλλαγμένη από τη νόσο έναν  χρόνο μετά το χειρουργείο.

Συμπερασματικά αυτή η μελέτη περίπτωσης αναδεικνύει τη χρησιμότητα της διαδοχικής θεραπείας με στόχο το ανοσοποιητικό ως συμπληρωματική θεραπεία σε προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης