Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα προφυλακτικά συνιστούν μια πολύ ασφαλή επιλογή για την προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και τη μη προγραμματισμένη κύηση. Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων απαιτεί όλα τα προφυλακτικά από λατέξ και πολυουρεθάνη να υποβάλλονται σε ποιοτικούς ελέγχους. Επιπλέον, ο οργανισμός διεξάγει τυχαίους ελέγχους για τον εντοπισμό προφυλακτικών που έχουν διαρραγεί. Τουλάχιστον τα 996 για κάθε 1.000 προφυλακτικά μιας εταιρείας θα πρέπει να περάσουν τη δοκιμασία με το νερό (γεμίζουν το προφυλακτικό με νερό για να ελέγξουν τυχόν διαρροή) για να θεωρηθούν από τον αρμόδιο οργανισμό ασφαλή για χρήση.

Για να ενισχυθεί όμως η αποτελεσματικότητα των προφυλακτικών, οι χρήστες θα πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να επιλέγουν το σωστό προφυλακτικό και να το χρησιμοποιούν με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Να αποφεύγουν νέα προϊόντα που εστιάζουν περισσότερο στη διέγερση παρά στην προφύλαξη, καθώς και μάρκες που δεν αναφέρουν την προφύλαξη από ΣΜΝ ή εγκυμοσύνη. Επίσης, εάν ένα προφυλακτικό δεν καλύπτει όλο το πέος, δεν θα προσφέρει ολοκληρωμένη προστασία. 

– Να διαβάζουν με προσοχή τις πληροφορίες στη συσκευασία, για να δουν εάν προσφέρουν προστασία από τα ΣΜΝ. Βέβαια, τα προφυλακτικά δεν προστατεύουν πλήρως από όλα τα ΣΜΝ, καθώς κάποια μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής.

– Να αποφεύγουν τα προφυλακτικά φυτικής προέλευσης, καθώς μπορεί να είναι αποτελεσματικά ως αντισυλληπτική μέθοδος, αλλά δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ. Τα άτομα με αλλεργία στο λατέξ μπορούν να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικά από πολυουρεθάνη. Μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά, αλλά προσφέρουν την ίδια προστασία με τα προφυλακτικά από λατέξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Στις περιπτώσεις που η λίπανση του κόλπου δεν είναι αρκετή, τα άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά με λιπαντικό ή αν χρησιμοποιείται επιπλέον λιπαντικό, να είναι με βάση το νερό ή τη σιλικόνη. Η χρήση λιπαντικών με βάση το λάδι, όπως είναι η βαζελίνη ή το baby oil, μπορεί να προκαλέσει τη ρήξη του προφυλακτικού. Η λίπανση του προφυλακτικού από την εξωτερική του επιφάνεια μειώνει την τριβή κατά τη διάρκεια του σεξ και βοηθά στην πρόληψη της ρήξης ή της ολίσθησης του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

– Να προσέχουν την ημερομηνία λήξης των προφυλακτικών. Εάν αυτή έχει παρέλθει, το προφυλακτικό πρέπει να πεταχτεί, καθώς έχει αυξημένες πιθανότητες να σπάσει.

– Να αποφεύγουν τα προφυλακτικά που δεν έχουν αποθηκευτεί στις κατάλληλες συνθήκες, καθώς επηρεάζονται από τη ζέστη και την τριβή. Είναι σημαντικό να αποθηκεύονται σε ένα δροσερό, στεγνό μέρος. Η αποθήκευση σε περιβάλλοντα με ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να αποδυναμώσει ένα προφυλακτικό και να το καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικό. Επίσης, τα άτομα δεν πρέπει να αποθηκεύουν τα προφυλακτικά σε χώρους όπου είναι εκτεθειμένα σε τριβή, όπως είναι το πορτοφόλι, καθώς μπορεί να σχιστούν.

– Καλό είναι να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χρήση σπερματοκτόνου. Κάποια προφυλακτικά περιέχουν ήδη σπερματοκτόνο, το οποίο δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους. Σε κάποιους όμως το σπερματοκτόνο αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στον κόλπο ή τον πρωκτό.

– Κατά τη χρήση του προφυλακτικού, το άτομο θα πρέπει να είναι προσεκτικό στο πώς θα ανοίξει τη συσκευασία, ώστε να μη σκίσει το προφυλακτικό. Δεν συστήνεται το άνοιγμα με τη βοήθεια αιχμηρών αντικειμένων ή δοντιών. Η τοποθέτηση γίνεται σε πέος που βρίσκεται σε στύση πριν έρθει σε επαφή με τον κόλπο ή τον πρωκτό. Πριν ξετυλίξει κάποιος το προφυλακτικό κατά μήκος του πέους, πρέπει να πιέσει την άκρη του, ώστε να βγει ο αέρας. Μετά την εκσπερμάτιση ο άνδρας πρέπει να πιάσει τη βάση του προφυλακτικού και να απομακρύνει το πέος από τον κόλπο ή τον πρωκτό ενώ είναι ακόμα σε στύση. Για κάθε σεξουαλική επαφή πρέπει να χρησιμοποιείται νέο προφυλακτικό.

Εάν ένα προφυλακτικό σπάσει κατά τη διάρκεια της πράξης, τότε αυτή πρέπει να σταματήσει άμεσα και να αφαιρεθεί το σπασμένο προφυλακτικό. Εάν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ΣΜΝ, τα άτομα θα πρέπει να επισκεφτούν ιατρό το συντομότερο δυνατό. Θα υποβληθούν σε πλήρη έλεγχο και θα δοθούν οδηγίες για το πώς να εντοπίσουν σημεία ή συμπτώματα εφόσον αυτά εμφανιστούν. Εάν υπάρχει ανησυχία εγκυμοσύνης, υπάρχουν μέθοδοι επείγουσας αντισύλληψης διαθέσιμες σε κλινικές ή φαρμακεία. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει η επιλογή ανάμεσα στη λήψη χαπιού ή την τοποθέτηση ενδομήτριας συσκευής. Οι μέθοδοι αυτές, εάν χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατό μετά τη ρήξη του προφυλακτικού, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Όσο πιο σύντομα ένα άτομο λάβει την επείγουσα αντισύλληψη, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης