Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αναφορικά με τον ακριβή ορισμό της ασεξουαλικότητας. Στη θεωρία ασεξουαλικά θεωρούνται τα άτομα που δε βιώνουν σεξουαλική έλξη, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι βρίσκονται μόλις στην αρχή της κατανόησης της ασεξουαλικότητας και υπάρχουν πολλές παράμετροι που χρειάζεται να διευκρινιστούν. 

Στην πραγματικότητα τα ερωτήματα των κλινικών είναι πολλά σχετικά με τις εκφάνσεις της σεξουαλικότητας που δεν περιλαμβάνουν την επαφή με σύντροφο. Τα  δύο ίσως πιο σημαντικά είναι το πόσο συχνά αυνανίζονται τα ασεξουαλικά άτομα καθώς και το εάν έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσπάθεια τους να απαντήσουν στα δυο αυτά καίρια ερωτήματα τρεις ερευνητές από το University of British Columbia διεξήγαγαν μια μελέτη στην οποία ρώτησαν 739 άτομα σχετικά με τις σεξουαλικές του εμπειρίες και φαντασιώσεις. Τα  351 από αυτά προσδιορίστηκαν ως ασεξουαλικά με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο. 

Παράλληλα με τις αναμενόμενες  διαφορές ανάμεσα στα ασεξουαλικά άτομα και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, εντοπίστηκαν επίσης σημαντικές ομοιότητες ιδιαίτερα αναφορικά με την πρακτική του αυνανισμού και τις σεξουαλικές φαντασιώσεις. Πιο συγκεκριμένα  σχεδόν οι μισές ασεξουαλικές γυναίκες και τα ¾ των ασεξουαλικών ανδρών ανέφεραν ότι είχαν την εμπειρία της σεξουαλικής φαντασίωσης και του αυνανισμού παρότι δήλωναν έλλειψη σεξουαλικής έλξης προς κάποιο άτομο. Υπήρχε επίσης σημαντική αλληλοεπικάλυψη ως προς το περιεχόμενο των φαντασιώσεων σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις στηρίζουν την επιθυμία αλλά δε σημαίνει ότι στηρίζουν και την πραγματοποίηση της. Τα ασεξουαλικά άτομα μπορεί να μη νιώθουν σεξουαλική έλξη προς ένα πραγματικό άτομο, μπορούν όμως μέσω της φαντασίωσης να επιτύχουν τη σεξουαλική διέγερση και να ικανοποιηθούν μέσω του αυνανισμού. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν αναπαριστούν πάντα τις πιο ενδόμυχες επιθυμίες μας. Είναι ένα μέσο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, μία οδός προς την απόλαυση και το πώς απολαμβάνει κανείς είναι ξεκάθαρα υποκειμενικό.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το τι είναι αυτό που κάνει το ένα άτομο να έχει σεξουαλικές φαντασιώσεις αυθόρμητα ή ηθελημένα και τι κάνει ένα άλλο να μην έχει, συνιστά ένα πεδίο έρευνας με μεγάλο ενδιαφέρον . Η διαφώτιση αυτού του ζητήματος μπορεί επίσης να δώσει μια απάντηση στο κατά πόσο η έλλειψη σεξουαλικής φαντασίωσης μπορεί να θεωρηθεί δείκτης σεξουαλικής διαταραχής. 

Το σίγουρο είναι ότι σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα οι ασεξουαλικοί δε διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό ως προς την πρακτική του αυνανισμού και την εμπειρία των σεξουαλικών φαντασιώσεων στο βαθμό που ήταν αναμενόμενο. 

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι  ένα μεγάλο μέρος των υγιών ασεξουαλικών ατόμων που έλαβαν μέρος στη μελέτη , περίπου το 20% των ανδρών και το 35% των γυναικών, ανέφεραν ότι δεν είχαν ποτέ στη ζωή τους σεξουαλική φαντασίωση. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τη μεγάλη σημασία του γεγονότος ότι μεγάλο ποσοστό ασεξουαλικών ατόμων παρά την απουσία σεξουαλικής έλξης έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις. Είναι λοιπόν σαφές ότι είναι απαραίτητη η περεταίρω έρευνα προκειμένου να κατανοήσουμε καλυτέρα την ασεξουαλικότητα. 

 

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης