Η ασεξουαλικότητα είναι ένας σεξουαλικός προσανατολισμός, όπως είναι η ομοφυλοφιλία, η αμφιφυλοφιλία και η ετεροφυλοφιλία. Σύμφωνα με το The Trevor Project, πρόκειται για έναν  όρο- ομπρέλα που αναλύεται σε ένα φάσμα. Περιγράφει μια ποικιλία τρόπων με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί σεξουαλικά. Οι περισσότεροι ασεξουαλικοί παρόλο που έχουν μειωμένο ενδιαφέρον να κάνουν σεξ, είναι ικανοί να βιώσουν ρομαντική έλξη. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που δεν μπορούν.

Σε γενικές γραμμές οι ασεξουαλικοί άνθρωποι έχουν τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες με όλους τους άλλους. Οι περισσότεροι επιθυμούν και  αναπτύσσουν συναισθηματικά στενές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Τα ασεξουαλικά άτομα μπορεί να προσελκύονται από το ίδιο φύλο ή από άλλο φύλο. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι η εμπειρία της ασεξουαλικότητας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλές διαφορετικές εμπειρίες βρίσκουν  τη θέση τους πάνω στο φάσμα της ασεξουαλικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ασεξουαλικό φάσμα έχει δύο προσανατολισμούς, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τον ρομαντικός προσανατολισμό. Οι ασεξουαλικοί άνθρωποι, όπως προαναφέρθηκε, έχουν τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες με όλους τους άλλους. Το κάθε άτομο είναι διαφορετικό και ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα ικανοποιούν αυτές τις ανάγκες ποικίλλει πολύ. Κάποιοι ασεξουαλικοί μπορεί να θέλουν ρομαντικές σχέσεις και να νιώθουν ρομαντική έλξη προς άτομα του ίδιου ή του άλλου φύλου. Άλλοι προτιμούν τις στενές φιλίες από τις σχέσεις οικειότητας. Κάποιοι  βιώνουν διέγερση, κάποιοι όχι  και κάποιοι αυνανίζονται  ενώ δεν ενδιαφέρονται να κάνουν σεξ με άλλο άτομο. Ορισμένα ασεξουαλικά άτομα δεν θέλουν να έχουν καμία σεξουαλική επαφή, ενώ άλλα κάποια άλλα μπορεί να αισθάνονται ουδέτερα σχετικά με την ταυτότητα φύλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια ασεξουαλικά άτομα έχουν σεξουαλική επαφή προκειμένου να αποκτήσουν την επιθυμητή συναισθηματική σύνδεση.

Πώς όμως καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ασεξουαλικός; Συνήθως, ένα ασεξουαλικό άτομο έχει διαρκώς μειωμένο ενδιαφέρον για τη σεξουαλική επαφή με άλλα άτομα. Δεν είναι το ίδιο με την ξαφνική απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ ή την επιλογή ενός ατόμου να απέχει από το σεξ ενώ εξακολουθεί να βιώνει σεξουαλική έλξη

Η ασεξουαλικότητα δεν πρέπει να συγχέεται με την κατ’ επιλογή αγαμία ή τη σεξουαλική αποχή. Εάν κάποιος έχει επιλέξει να είναι άγαμος ή να απέχει από το σεξ, αυτό σημαίνει ότι έχει λάβει μια συνειδητή απόφαση να απέχει από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα παρά το γεγονός ότι βιώνει σεξουαλική έλξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η ασεξουαλικότητα δεν είναι ίδια με τη διαταραχή της υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας ή της διαταραχής σεξουαλικής αποστροφής. Αυτές είναι διαταραχές  που σχετίζονται με το  άγχος σεξουαλικής επαφής. Η κοινωνική πίεση μπορεί να κάνει τους ασεξουαλικούς ανθρώπους να αισθάνονται ανήσυχοι για το σεξ, αλλά αυτό είναι διαφορετικό.

Η ασεξουαλικότητα δεν είναι:

• η αποχή για θρησκευτικούς λόγους

• η σεξουαλική καταστολή, αποστροφή ή δυσλειτουργία

• ο φόβος της οικειότητας

• η απώλεια λίμπιντο λόγω ηλικίας, ασθένειας ή άλλων περιστάσεων

Συμπερασματικά, ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι είναι ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι, μερικοί άνθρωποι είναι ασεξουαλικοί. Εάν κάποιος είναι ασεξουαλικός, αυτό σημαίνει ότι έχει μειωμένο ή καθόλου  ενδιαφέρον για το σεξ ακόμα κι αν αισθάνεται ρομαντική έλξη. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ταυτοτήτων στο ασεξουαλικό φάσμα, από άτομα που δεν έχουν σεξουαλική ή ρομαντική έλξη έως άτομα που ενδιαφέρονται για τη σεξουαλική επαφή υπό ορισμένες συνθήκες. Πολλοί ασεξουαλικοί άνθρωποι άλλωστε συνάπτουν ουσιαστικές, διαρκείς σχέσεις και μάλιστα κάποιοι παντρεύονται ή κάνουν παιδιά.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης