Η συζήτηση σχετικά με το ασφαλές σεξ θα πρέπει να είναι αυτονόητη και να διεξάγεται άμεσα ανάμεσα σε δυο νέους σεξουαλικούς συντρόφους, καθώς αδιαφιλονίκητα ο καθένας θέλει να προστατέψει τον εαυτό του από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Δυστυχώς όμως παραμένει μια συζήτηση αμήχανου συμβιβασμού που πολύ συχνά αποφεύγεται. 

Οι αυξημένες δυσκολίες που συνοδεύουν τη συζήτηση για το ασφαλές σεξ οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη διαφορετική προσέγγιση των δύο φυλών αναφορικά με τη χρήση προφυλακτικού.  Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης  που εξέτασε τη διαπραγμάτευση της χρήσης του προφυλακτικού σε άνδρες και γυναίκες 18-25 ετών, τα δύο φύλα έχουν τελείως διαφορετικές τεχνικές διαπραγμάτευσης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές τα ευρήματα συμφωνούν με αυτά των κλινικών κατά την καθημερινή τους πρακτική, όπου διαπιστώνουν ότι οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποφύγουν μια σεξουαλική επαφή με άνδρα που αρνείται τη χρήση του. Οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες είναι πιο πιθανό να ταλαντεύονται ανάμεσα στις δυο προηγούμενες προσεγγίσεις. 

Η μελέτη βρήκε επίσης ότι οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες ήταν περισσότερο πρόθυμες να κάνουν μη ασφαλές σεξ όταν ένιωθαν ότι η σχέση με το σεξουαλικό σύντροφο ήταν μια σχέση με μέλλον. Άλλα ευρήματα έδειξαν επίσης ότι κάποιες γυναίκες έτειναν να συμφωνούν στη μη χρήση προφυλακτικού καθώς θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ευχαριστήσουν τον σύντροφο τους. Επίσης εντοπίστηκε ότι οι άνδρες δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τις ενδεχόμενες συνέπειες της μη ασφαλούς επαφής εάν δεν είχαν κίνητρο να διατηρήσουν τη σχέση. Μπορεί να ακούγεται ως οξύμωρο αλλά φαίνεται ότι οι άνδρες που επενδύουν περισσότερο στη σχέση αναλαμβάνουν λιγότερους κινδύνους κι επιθυμούν να προστατεύουν τους ίδιους αλλά και τις συντρόφους.

Το κλειδί σύμφωνα με τους ειδικούς είναι να ιδωθεί η χρήση προφυλακτικού ως ένα οικουμενικό μέτρο ασφάλειας και όχι ως ένδειξη εμπιστοσύνης.  Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην περίπτωση των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, οι όποιοι τείνουν να έχουν τις πιο εκτεταμένες λεκτικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με τη χρήση του προφυλακτικού. Ειδικά όμως σε αυτόν τον πληθυσμό των ανδρών, η εκτεταμένη χρήση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV  έχει μειώσει σημαντικά τη χρήση του προφυλακτικού.  Στην πραγματικότητα όμως το χάπι αυτό, το οποίο ονομάζεται PrEP, δεν μπορεί να αντικαταστήσει το προφυλακτικό και ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται αύξηση σε άλλα ΣΜΝ όπως είναι η σύφιλη, η γονόρροια και τα χλαμύδια.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλος ένας παράγοντας που φαίνεται να μειώνει τη χρήση του προφυλακτικού  στο γενικό πληθυσμό των ανδρών είναι η σύνδεση του προφυλακτικού με την εμφάνιση στυτικών προβλημάτων. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι το ίδιο το προφυλακτικό που  δημιουργεί τα προβλήματα στη στυτική λειτουργία αλλά η αμηχανία, η διάσπαση και η δυσφορία που συχνά συνδέονται με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης και χρήση του.

Ένας τρόπος να αντιμετωπιστεί η παραπάνω κατάσταση είναι να επανεξετάσει ο τρόπος που αντιλαμβάνεται κανείς τη χρήση του προφυλακτικού. Κάποιοι μπορεί να βλέπουν το προφυλακτικό σαν ένα εμπόδιο στην αίσθηση του σώματος του/της συντρόφου. Οι ειδικοί τονίζουν στο σημείο αυτό  πόσο ερωτική είναι η επιθυμία των δυο συντρόφων να προστατέψουν ο ένας τον άλλον. 

Εάν οι άνδρες εξακολουθούν παρά την όποια προσπάθεια αναπροσδιορισμού και εκλογίκευσης να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επίδοσης με το προφυλακτικό, καλό είναι να εξασκηθούν στη χρήση του και κατά τον αυνανισμό. 

Τέλος είναι σημαντικό να αναφερθεί ένας από τα πιο σημαντικούς περιορισμούς της μελέτης, το γεγονός ότι αγνόησε το βασικότερο παράγοντα της σεξουαλικής δραστηριότητας, την ευχαρίστηση. Είναι σημαντικό να αναδεικνύεται ότι όσο σημαντική είναι η ασφάλεια στο σεξ τόσο είναι και η ευχαρίστηση καθώς και ότι το ένα δε χρειάζεται να αποκλείει το άλλο. Το ζητούμενο είναι ένα ζευγάρι να απολαμβάνει από τη σεξουαλική επαφή χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του. 

Πηγή: andrologia.gr 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης