Μια πρόσφατη βιβλιογραφική ανασκόπηση αναζήτησε όλες τις αγγλόφωνες μελέτες που σχετίζονταν με τη θεραπευτική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στον άνδρα. Ο σκοπός της ανασκόπησης ήταν ο εντοπισμός των ιστορικών αλλαγών που σηματοδότησαν την εξέλιξη στην θεραπευτική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων στον άνδρα.

Η  ανδρική ακράτεια ούρων αναφέρεται πρώτη φορά σε αιγυπτιακά γραπτά του 1500 πΧ. Το 1564 ο  AmbroisePareσχεδίασε τα πρώτα φορητά δοχεία ούρων για άνδρες με ακράτεια και  το 1600 ο WilhemHildanusδημιούργησε τον πρώτο καθετήρα τύπου προφυλακτικού από δέρμα χοίρου, ενώ θεωρείται επισης και ο σχεδιαστής του πρώτου πεϊκού σφιγκτήρα. Λίγο αργότερα, το 1747, ο  LorenzHeisterκατασκεύασε την πρώτη συσκευή συμπίεσης της ουρήθρας, η οποία αποτέλεσε το πρόδρομο των συσκευών συμπίεσης που κατασκεύασε το 1960 ο   S.A. Vincentκαι οι οποίες φούσκωναν με αέρα. Στο τέλος του 19 ου αιώνα ο RobertGersunyεκτέλεσε την πρώτη περιουρηθρική ένεση παραφίνης.  Ο σύγχρονος καθετήρας κατασκευάστηκε το 1929 από τονFredericFoley,ο οποίος παράλληλα θεωρείται ο εμπνευστής του πρώτου τεχνητού σφιγκτήρα.Πολύ σημαντική ήταν και η συμβολή τουJosephKaufmanο οποίος αφού δημιούργησε μαζί με τον JohnBerry το 1958 την πρώτη ταινία ελεύθερης τάσης η τοποθέτηση της οποίας γινόταν χειρουργικά, από το 1970 μεχρι το 1973 κατασκεύασε μια συσκευή συμπίεσης για την αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή, η οποία επισης τοποθετούταν χειρουργικά. Το 1973 ήταν επισης η χρόνια που ο  F. BrantleyScottδημιούργησε τον πρώτο τεχνητό σφιγκτήρα που φουσκώνει με αέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βελτιώσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ανδρικής ακράτειας ούρων έλαβαν χώρα με γοργούς ρυθμούς στο τέλος του 20ου αιώνα με τη χρήση νέων υλικών και μεθόδων, όπως είναι το  Teflon, η σιλικόνη,  το κολλαγόνο καθως και με τη χρήση αυτόλογων μοσχευμάτων λιπώδη ιστού. Από το 2007 και μετά η ενέσιμη θεραπεία με βλαστοκύτταρα  συνιστά μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική εναλλακτική για την αντιμετώπιση της ανδρικής ακράτειας ούρων. Τα αποτελεσματα όμως είναι ανάμικτα και η θεραπεία βρίσκεται ακομα σε πειραματικό στάδιο.

Η θεραπεία της ανδρικής ακράτειας ούρων λοιπόν έχει εξελιχθεί από μη παρεμβατικές τεχνικές σε εξελιγμένες χειρουργικές διαδικασίες. Οι τεχνητοί σφιγκτήρες, ωστόσο, παραμένουν η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση της ανδρικής ακράτειας ούρων.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης