Η θεραπεία με κλωστηρίδιο της κολλαγενάσης (CCH), γνωστή και ως Xiaflex, θεωρείται η καλύτερη μη χειρουργική επιλογή για τη διαχείριση της νόσου Peyronie και είναι γνωστό ότι είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Η ρήξη των σηραγγωδών είναι μια σπάνια αλλά γνωστή επιπλοκή της θεραπείας με CCH, ωστόσο υπάρχουν περιορισμένες μελέτες που περιγράφουν την εμφάνιση κήλης χωρίς να υπάρχει ρήξη.

Χαρακτηριστική είναι η παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης  ενός ασθενή που μετά από ενέσεις CCH για τη νόσο Peyronie παρουσίασε πλευρική κήλη του λευκού χιτώνα στο περιβάλλον μιας πλάκας στην ραχιαία επιφάνεια του πέους. Ο 58χρονος άνδρας αναζήτησε θεραπεία για τη νόσο του Peyronie. Κατά την εξέταση, διαπιστώθηκε ότι είχε ψηλαφητή ραχιαία πλάκα και κάμψη του πέους μεγαλύτερη από 30 μοίρες προς τα αριστερά. Θεωρήθηκε κατάλληλος υποψήφιος και αποφασίστηκε να προχωρήσει σε θεραπεία με CCH και χειρισμό ευθειασμού του πέους. Έλαβε 2 κύκλους ενέσεων CCH (4 συνολικές ενέσεις CCH) με οδηγίες για τον χειρισμό ευθειασμού του πέους.  Δύο εβδομάδες μετά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου CCH, ο ασθενής ανέφερε ένα ανώδυνο, απαλό οίδημα στην αριστερή πλευρά του άξονα του πέους του που συνέβαινε μόνο κατά τη στύση. Η κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενή ήταν ενδεικτικές κήλης παρά ρήξης των σηραγγωδών. Η θεραπεία με CCH διακόπηκε και ο ασθενής αρνήθηκε περαιτέρω αξιολόγηση με υπερηχογράφημα πέους. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη περίπτωσης που περιγράφει λεπτομερώς την εμφάνιση κήλης με τη μορφή οιδήματος πλευρικά του πέους κατά τη διάρκεια της στύσης, η οποία συνδέεται με τη χρήση ενέσεων CCH για την αντιμετώπιση της νόσου Peyronie. 

Τα συμπτώματα λοιπόν που θα πρέπει να εγείρουν υποψίες για κήλη πλευρικά του πέους, η οποία σχετίζεται με τη χορήγηση ενέσεων CCH, είναι μια απαλή, ανώδυνη μάζα κατά τη στύση.

www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης