Η γνώση σχετικά με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και τα οφέλη του εμβολιασμού δεν φαίνεται να ωθεί τους γονείς ή τα παιδιά που τον χρειάζονται να προχωρήσουν σε αυτόν. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που οδήγησε τους ερευνητές στην αμφισβήτηση της αξίας των σχετικών εκπαιδευτικών εκστρατειών.

Η συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, αναφέρει χαρακτηριστικά πως ενώ η γνώση και η ενημέρωση συχνά θεωρούνται θεμελιώδεις πρακτικές για την αύξηση των εμβολιασμών, μάλλον στην εν λόγω περίπτωση δεν είναι σώφρον να έχει κάποιος μεγάλες προσδοκίες από τις εκστρατείες εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τον HPV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εκφράζουν επίσης τις ανησυχίες τους σχετικά με τον περιορισμένο αριθμό εμβολιασμών των Αμερικανών εφήβων. Τον Ιούλιο του 2014 τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι παρά τη μικρή αύξηση στη συχνότητα των εμβολιασμών των εφήβων έναντι του HPV από το 2012, το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού από τον ιό παραμένει χαρακτηριστικά χαμηλό.

Ο εμβολιασμός, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικός από τη στιγμή που προστατεύει όχι μόνο από την εμφάνιση κονδυλωμάτων, αλλά και από την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ο HPV είναι ένας ιός που απαντάται ιδιαίτερα συχνά και μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Συχνά οι άνθρωποι που φέρουν τον ιό δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από αυτόν. Υπάρχουν περίπου 40 στελέχη του ιού, κάποια από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς και άλλα τα οποία σχετίζονται με την εμφάνιση άλλων τύπων καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με το κέντρο έλεγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ, κάθε χρόνο περίπου 17.500 γυναίκες και 9.300 άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζουν τύπους καρκίνου που οφείλονται σε στελέχη του HPV, ενώ παράλληλα 1 στους 100 σεξουαλικά ενεργούς Αμερικανούς ενήλικες παρουσιάζει κάποια στιγμή στη ζωή του κονδυλώματα στα γεννητικά του όργανα.

Ο εμβολιασμός έναντι στον HPV χορηγείται σε τρεις δόσεις και προστατεύει από τα πιο συχνά στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα. Ένα από τα διαθέσιμα εμβόλια, μάλιστα, το Gardasil, συστήνεται και για τα αγόρια, γιατί παρέχει προστασία από στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο στον λάρυγγα, στο πέος και στον πρωκτό. Παράλληλα, προλαμβάνει την εμφάνιση κονδυλωμάτων και μειώνει την πιθανότητα τα αγόρια αυτά να μεταδώσουν αργότερα τον ιό στις μελλοντικές τους συντρόφους. Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές συστήνουν τον εμβολιασμό όλων των αγοριών και των κοριτσιών 11-12 ετών, καθώς και των μεγαλύτερων εφήβων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από 360 εφήβους που θεωρούνταν ιδανικοί υποψήφιοι για τον εμβολιασμό έναντι στον HPV και τους γονείς τους, αναφορικά με τη γνώση τους σχετικά με τον ιό και τον εμβολιασμό. Στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 12 μήνες για να δουν ποιος προχώρησε σε εμβολιασμό. Το ποσοστό των εφήβων που εμβολιάστηκε έφτασε μόλις το 14%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα, βρήκαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα γνώσης των εφήβων και των γονέων σχετικά με τον HPV και τον εμβολιασμό δεν είχαν ως αποτέλεσμα τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν διάφορα ερωτήματα αναφορικά με τη χρήση δημόσιων ανακοινώσεων και εκπαιδευτικών εκστρατειών σχετικά με τον HPV, και συστήνουν την εξερεύνηση άλλων τρόπων αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

Μια από τις λύσεις που προτείνουν είναι η χρησιμοποίηση επαγγελματιών προαγωγής της υγείας σε καίριες θέσεις, ώστε να μειώσουν τις χαμένες ευκαιρίες να χορηγηθεί ο εμβολιασμός εύκολα και με χαμηλό κόστος.

Πηγή: medicalnewstoday

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης