Η κατανάλωση αλκοόλ ενδέχεται να βοηθήσει κάποια άτομα  να χαλαρώσουν, να κοινωνικοποιηθούν να γιορτάσουν και ενδεχομένως να απολαύσουν περισσότερο τη σεξουαλική επαφή. Πολλοί μάλιστα χρησιμοποιούν το αλκοόλ για να μειώσουν τις αναστολές τους με την ελπίδα ότι θα μειώσει το άγχος και θα τους επιτρέψει να κάνουν καλύτερο σεξ. Αν και ένα ή δύο ποτά μπορεί να είναι ευεργετικά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα ενός ατόμου ανταποκρίνεται στη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερο ικανοποιητικό σεξ. Επίσης το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την έλξη, τη διέγερση και να αυξήσει τις επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

 Συγκεκριμένα στις γυναίκες η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει μια σειρά επιδράσεων στη γυναικεία διέγερση, επιθυμία, ανταπόκριση και σεξουαλική συμπεριφορά. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με το να νιώθεις πιο ελκυστικός και να βρίσκεις τους άλλους πιο ελκυστικούς επίσης. Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης ότι ένιωθαν περισσότερη επιθυμία για σεξ όταν είχαν καταναλώσει αλκοόλ. Ωστόσο, μια παλαιότερη μελέτη προτείνει ότι παρόλο που το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη γυναικεία διέγερση, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει αρνητική φυσιολογική επίδραση και να μειώσει την απόκριση των γεννητικών οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αλκοόλ μπορεί επίσης επιφέρει μια αίσθηση μουδιάσματος στα γεννητικά όργανα. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε μια μελέτη του 2018 ανέφεραν ότι το σεξ κράτησε περισσότερο μετά την κατανάλωση αλκοόλ, κάτι που μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη αίσθηση. Οι γυναίκες ανέφεραν επίσης λιγότερη κολπική λίπανση και δυσκολία να φτάσουν στον οργασμό. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει τις γυναίκες σε πιο ριψοκίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

 Μια μελέτη ενηλίκων στη Νέα Ζηλανδία υποδηλώνει ότι η υψηλή  κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους, σεξουαλικές επαφές για τις οποίες μετά τα άτομα μετάνιωσαν, σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ) και τερματισμό εγκυμοσύνης.

Για τους άνδρες, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης αλκοόλ είναι παρόμοια. Κάποιοι λένε ότι το ποτό τους δίνει κουράγιο και αφαιρεί τις αναστολές. Σε μια μελέτη, περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες ανέφεραν ότι ήταν «λιγότερο επιλεκτικοί» όταν επρόκειτο να επιλέξουν με ποιον θα κάνουν σεξ. Όπως οι γυναίκες έτσι και οι άνδρες ανέφεραν λιγότερη αίσθηση στα γεννητικά όργανα μετά την κατανάλωση αλκοόλ, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε οργασμό. Η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι επίσης πιθανό να είναι πιο συχνή στους άνδρες που εξαρτώνται από το αλκοόλ. Οι άνδρες με εξάρτηση από το αλκοόλ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία, ο μη ικανοποιητικός οργασμός, η πρόωρη εκσπερμάτιση και η απώλεια της λίμπιντο. Η επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά είναι πιο πιθανή όταν οι άνδρες κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2016 δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να κάνουν σεξ χωρίς προστασία όταν έχουν πιει αλκοόλ αυξάνοντας τον κίνδυνο μη προγραμματισμένων κυήσεων και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατανάλωση ενός ή δύο αλκοολούχων ποτών μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση για σεξ.Μπορεί ακόμη και να το κάνει πιο ευχάριστο. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς  να είναι προσεκτικός όταν πίνει και υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης