Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μουσικά τηλεοπτικά προγράμματα έχουν κάποιο ρόλο στη διαμόρφωση των σεξουαλικών πεποιθήσεων και συμπεριφορών των νέων αγοριών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι οι σεξουαλικά ενεργοί έφηβοι μετά την παρακολούθηση των μουσικών προγραμμάτων θεωρούν ότι οι συνομήλικοί τους είναι επίσης σεξουαλικά ενεργοί.

Σύμφωνα, όμως, με μια νέα ενδιαφέρουσα μελέτη, η πεποίθηση ότι οι νεαροί άνδρες που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά είναι σεξουαλικά ενεργοί ενθαρρύνει τα αγόρια να τα παρακολουθούν περισσότερο, ενώ έχει την αντίθετη επίδραση στα κορίτσια, τα οποία φαίνεται να τα αποφεύγουν. Σκοπός της βελγικής αυτής μελέτης ήταν να διερευνήσει τις πιο δυσδιάκριτες διαστάσεις της επίδρασης των μέσων μαζικής επικοινωνίας στη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θέαση των μουσικών βίντεο είναι εδώ και χρόνια μια αρκετά δημοφιλής συμπεριφορά στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων στην Ευρώπη και την Αμερική. Τα βίντεο αυτά έχουν δεχτεί κατά καιρούς κριτική για το σεξουαλικό τους περιεχόμενο, την αντικειμενοποίηση των γυναικών και την προαγωγή της ευχαρίστησης που αντλούν οι άνδρες από τις σεξουαλικές δραστηριότητες. Έχει επίσης συνδεθεί με την πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι ερευνητές κατά τη διάρκεια ενός έτους συνέλεξαν πληροφορίες από 515 Βέλγους εφήβους, ηλικίας 12-15 ετών. Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο συχνά παρακολουθούσαν μουσικά τηλεοπτικά προγράμματα , πόσο σεξουαλικά δραστήριοι ήταν, καθώς και πόσο σεξουαλικά δραστήριοι πίστευαν ότι ήταν οι συνομήλικοί τους.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η θέαση μουσικών βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο είχε επίδραση στη σεξουαλική συμπεριφορά των αγοριών, αλλά όχι σε αυτήν των κοριτσιών. Ίσως αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι τα σενάρια των βίντεο συνήθως δείχνουν τον άνδρα να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο σε οποιαδήποτε σεξουαλική αλληλεπίδραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρακολούθηση των μουσικών βίντεο βρέθηκε επίσης να έχει σημαντική επίδραση στην πεποίθηση των συμμετεχόντων σχετικά με το πόσο σεξουαλικά δραστήριοι είναι οι συνομήλικοι του ίδιου φύλου με αυτούς. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα εν λόγω βίντεο ενίσχυαν την πεποίθηση ότι οι συνομήλικοί τους ήταν σεξουαλικά ενεργοί, ακόμα και σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. Αυτή η πεποίθηση ενθάρρυνε τα αγόρια να βλέπουν όλο και περισσότερο τέτοια προγράμματα, αλλά από την άλλη αποθάρρυνε τα κορίτσια. Φαίνεται ότι τα προγράμματα αυτά θύμιζαν στα κορίτσια τις προθέσεις των αγοριών και προτιμούσαν να μην τα παρακολουθούν, ως μηχανισμό άμυνας απέναντι στην ιδέα ότι πολλοί από τους συνομηλίκους τους είναι σεξουαλικά ενεργοί. Ίσως μέρος αυτής της αντίδρασης των κοριτσιών να σχετίζεται με την προσπάθεια απόρριψης του περιεχομένου των media που τείνει να παρουσιάζει τα νεαρά κορίτσια ως σεξουαλικά αντικείμενα.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η χρήση των media μπορεί να πυροδοτήσει την αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας στα αγόρια αλλά όχι στα κορίτσια Από τη στιγμή που η παρουσίαση της γυναίκας ως αντικειμένου του πόθου αντανακλά πατριαρχικές αξίες, οι εικόνες των media που υποστηρίζουν αυτόν τον τύπο ανδρικής κυριαρχίας μπορεί να προκαλέσουν την αντίσταση των γυναικών.

Αυτό έχει μεγαλύτερη ισχύ στην περίπτωση που οι έφηβες εκλαμβάνουν τη σεξουαλική δραστηριότητα που προβάλλεται ως απειλή, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των αρρένων συνομηλίκων τους που είναι σεξουαλικά ενεργοί.

Πηγή : medicalnewstoday

 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης