Δρ. Κωνσταντινίδης

Οι ερευνητές έχουν βρει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στα videogames και την ανδρική σεξουαλική υγεία. Τα πρώτα ερευνητικά ευρήματα βρήκαν ότι οι άνδρες που παίζουν videogames πάνω από μια ώρα την ημέρα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) αλλά περισσότερο πιθανό να έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία σε σύγκριση με όσους δεν παίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός ο τύπος διασκέδασης έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τις τελευταίες δεκαετίες κι ενώ η έρευνα έχει επικεντρωθεί στην επίδραση των videogames στη γενική υγεία, είναι πολύ περιορισμένα τα ευρήματα αναφορικά με την ανδρική σεξουαλική υγεία.

Η ερευνητική ομάδα λοιπόν που εστίασε στο ζήτημα της σεξουαλικής υγείας των ανδρών που παίζουν videogames, ανέλυσε δεδομένα 396 ανδρών ηλικίας 18-50, οι οποίοι είχαν σεξουαλική επαφή μέσα στις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Το 72% έπαιζαν τουλάχιστον μια ώρα κάθε ημέρα, ενώ οι υπόλοιποι λιγότερο ή καθόλου.

Οι άνδρες συμπλήρωσαν 2 ερωτηματολόγια ένα για την αξιολόγηση της στυτικής τους λειτουργίας κι ένα για τη διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης.  Το ερωτηματολόγιο για τη στυτική λειτουργία εξετάζει 5 τομείς της ανδρικής σεξουαλικής υγείας: τη στυτική λειτουργία, την οργασμική λειτουργία, τη σεξουαλική επιθυμία, την ικανοποίηση από τη σεξουαλική επαφή και τη γενική ικανοποίηση. Ερωτήθηκαν επίσης σχετικά με την ηλικία, την οικογενειακή τους κατάσταση, τις ώρες που έπαιζαν  videogames και τη σεξουαλική δραστηριότητα του προηγουμένου μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε γενικές γραμμές βρέθηκε ότι η βαθμολογία όσων έπαιζαν videogames στο ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης (ΠΕ) ήταν χαμηλή κι ενδεικτική της απουσίας της ΠΕ. Στην ομάδα των ανδρών που δεν έπαιζαν, όμως, μόνο το  31% είχε τόσο χαμηλές βαθμολογίες. Παράλληλα, το 34% είχε πιθανή ΠΕ και στο 35% μπορούσε να τεθεί η διάγνωση της ΠΕ.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι τα  videogames ενεργοποιούν το ντοπαμινεργικό σύστημα του εγκέφαλου, γνωστό και ως σύστημα ανταμοιβής. Η ντοπαμίνη είναι η ορμόνη της ευχαρίστησης που εμπλέκεται στη λειτουργία του οργασμού και της εκσπερμάτισης. Τα επίπεδά της αυξάνονται επίσης όταν οι παίκτες των videogames έχουν καλή επίδοση.

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν τα  videogames παρέχουν μια πηγή αλλεπάλληλων κορυφώσεων της ντοπαμίνης που μπορεί να οδηγήσουν σε μια κατάσταση ομοιόστασης μειώνοντας την ενεργοποίηση των υποδοχέων για τα ίδια επίπεδα ντοπαμίνης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανοχή στο αντανακλαστικό της εκσπερμάτισης καθώς και μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Προσθέτουν επίσης ότι το συνεχές στρες στο οποιο υποβάλλεται ο παίκτης των videogames μπορεί να αυξήσει τα επίπεδά της προλακτίνης η οποία επίσης επηρεάζει τη σεξουαλική ορμή και την εκσπερμάτιση.

Οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη περεταίρω μελέτης καθώς η καλύτερη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα σε αυτόν τον τρόπο διασκέδασης και την ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση των ασθενών με ΠΕ και μειωμένη libido.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης