Οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονται στη βιομηχανία του πορνό θεωρούν ότι η προσωπική τους σεξουαλική ζωή είναι καλύτερη από την επαγγελματική, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Sexual Medicine».

Οι συγγραφείς, μάλιστα, επεσήμαναν ότι τα ποσοστά σεξουαλικής δυσλειτουργίας ήταν χαμηλότερα μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη σε σύγκριση με αυτά του γενικού πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προηγούμενες σχετικές μελέτες έχουν κυρίως επικεντρωθεί στις σεξουαλικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη σεξουαλική λειτουργία των ατόμων που εργάζονται στη βιομηχανία του πορνό μπροστά από τις κάμερες.

Για τους σκοπούς της μελέτης χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο με 53 ερωτήσεις, το οποίο απαντήθηκε ανώνυμα από 96 γυναίκες που εργάζονταν ως συντελεστές σε ταινίες πορνό δύο αμερικανικών εταιρειών παραγωγής. Το 15% των γυναικών ήταν μετεμμηνοπαυσιακές.

Επιπλέον η γυναικεία σεξουαλική λειτουργία αξιολογήθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο, τον Δείκτη Γυναικείας Σεξουαλικής Λειτουργίας( FSFI ), το οποίο καλύπτει περιοχές όπως είναι ο σεξουαλικός πόνος, η διέγερση, η ικανοποίηση και οι οργασμοί. Η διάγνωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας τίθεται όταν η βαθμολογία στο εν λόγω εργαλείο είναι μικρότερη από 26.55 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μέση βαθμολογία στο FSFI ήταν 28.7 βαθμοί, ενώ κάτω από 26.55 συμπλήρωσε το 24% των συμμετεχουσών. Οι γυναίκες που ανήκαν σε αυτό το 24% ανέφεραν χαμηλότερα ποσοστά σεξουαλικής ικανοποίησης στις προσωπικές τους σχέσεις, χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης μέσω του αυνανισμού και λιγότερο συχνές σεξουαλικές επαφές σε σύγκριση με τις γυναίκες που συγκέντρωσαν βαθμολογία μεγαλύτερη του 26.55. Τέλος, βρέθηκε ότι η σεξουαλική δυσλειτουργία ήταν συχνότερη στις γυναίκες που δήλωναν λιγότερο ικανοποιημένες από την προσωπική τους σεξουαλική ζωή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το 43% των γυναικών πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Δεδομένου λοιπόν του αυξημένου όγκου παραγωγής και κατανάλωσης πορνό στη διαδικτυακή εποχή, η συγκεκριμένη μελέτη ήρθε να καλύψει ένα κενό στη βιβλιογραφία. Είναι, επομένως, σημαντική η μελέτη της επίδρασης του πορνό όχι μόνο σε αυτούς που το καταναλώνουν αλλά και σε εκείνους που εργάζονται για την παραγωγή και μάλιστα μπροστά από τις κάμερες.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να περιορίζονται στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων όταν παρέχουν τη φροντίδα τους σε εργαζομένους στον χώρο του πορνό, αλλά θα πρέπει επίσης να εξετάζουν το ενδεχόμενο κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Πηγή: Δρ. Κωνσταντινίδης, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης