Η ουρογεννητική φυματίωση (GUTB) είναι γνωστό ότι προκαλεί υψηλά ποσοστά βλάβης των δομικών οργάνων, ωστόσο, η βιβλιογραφία για τις βιοχημικέ ςτης εκδηλώσεις είναι περιορισμένη. Επιπλέον, οι σχετικές μελέτες έχουν διεξαχθεί  κυρίως στο περιβάλλον των Φιλιππίνων, όπου τα περιστατικά είναι ανεξέλεγκτα. Είναι ωστόσο περιορισμένες και με ανεπαρκή σχεδιασμό.

Μια νέα αναδρομική μελέτη είχε σκοπό να προσδιορίσει το ουρολογικό προφίλ ασθενών με GUTB που νοσηλεύτηκαν μέσα στο διάστημα από τον Ιανουαρίου 2009 έως Μαρτίου 2020 και τη συσχέτισή τους με τα βραχυπρόθεσμα θεραπευτικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη μελέτη συμμετείχαν 112 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη GUTB (δηλ. θετικό αποτέλεσμα  σε επιχρίσματα οξέος, αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, καλλιέργεια ή ιστολογική). Καταγράφηκαν δημογραφικά δεδομένα, κλινικά χαρακτηριστικά, εργαστηριακά και ακτινολογικά ευρήματα, ιστοπαθολογικές αναφορές, η αγωγή που χορηγήθηκε και τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα αυτής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η ουροδόχος κύστη (54,5%) και τα νεφρά (36,4%) ήταν τα πιο προσβεβλημένα όργανα. Η αναλογία ανδρών  γυναικών ήταν 1: 1,15 και η μέση ηλικία ήταν 35,79 ± 18,29 έτη. Η αίσθηση αδυναμίας (14,29%) ήταν το πιο συχνό παράπονο των ασθενών. Η πλειοψηφία παρουσίασε αναιμία (83,04%), ενώ αρκετοί είχαν λευκοκυττάρωση (41,96%) και θρομβοκυττάρωση (26,79%). Επίσης η  υποαλβουμιναιμία (58,10%), η διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας (36,94%) και οι ανωμαλίες ηλεκτρολυτών όπως υπονατριαιμία (50,93%), υπερασβεστιαιμία (20,19%) και υποκαλιαιμία (21,82%) ήταν συχνές. Η πρωτεϊνουρία (67,96%) και η πυουρία (67,96%) ήταν τα πιο συχνά μη φυσιολογικά ευρήματα, ακολουθούμενη από αιματουρία (51,46%), όξινα ούρα (45,63%) και το χαμηλό ειδικό βάρος (31,07%). Η ηλικία και η λευκοκυττάρωση συσχετίστηκαν σημαντικά με τη θνησιμότητα.

Συμπερασματικά  η νεαρή ηλικία κατά την εμφάνιση της νόσου με σοβαρές κλινικές και εργαστηριακές εκδηλώσεις μπορεί να αντικατοπτρίζει την τοπική επιδημιολογία καθώς η φυματίωση εξακολουθεί να είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα. Δεδομένου ότι πολλά χαρακτηριστικά ασθενών βρέθηκαν να σχετίζονται με τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας που παρατηρήθηκαν στη μελέτη, συνιστάται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση προγνωστικών μοντέλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης