Μια ομάδα επιστημόνων από το Scripps Research Institute (TSRI) ανέπτυξαν ένα εργαλείο αναγνώρισης της γενετικής ταυτότητας της ασπίδας του HIV. O ιός καλύπτεται από μόρια σακχάρου, τις γλύκανες για να εισβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα και με τη νέα αυτή μέθοδο οι επιστήμονες μπορούν γρήγορα να αναλύσουν τη δομή των μορίων σακχάρου ή αλλιώς των γλυκανών που εμπεριέχονται στο γλυκοπρωτεϊνικό κάλυμμα του ιού. Η ανάπτυξη και η δοκιμή του εργαλείου τους περιγράφεται αναλυτικά στο Nature Communications. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εργαλείο τους θα βελτιώσει ή θα επιταχύνει την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο HIV παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας δημοσίας υγείας και μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει 35 εκατομμύρια ανθρώπους. Μόλις ο ιός εισέρθει στον οργανισμό αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα το άτομο να είναι ευάλωτο σε ένα μεγάλο εύρος λοιμώξεων και νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων τύπων καρκίνου.
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον HIV, αλλά μπορεί να ελεγχθεί με αντιρετροϊκή αγωγή η οποία μπορεί να κρατήσει το άτομο υγιές και να μειώσει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το AIDS είναι το τελευταίο στάδιο της λοίμωξης από HIV. Μπορεί να πάρει από 2 έως 15 χρόνια για να φτάσει το άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό σε αυτό το στάδιο. Αν όμως η διάγνωση γίνει έγκαιρα και η θεραπεία ξεκινήσει αμέσως, το άτομο μπορεί να έχει μια υγιή πολύχρονη και παραγωγική ζωή.
Η εξάπλωση γίνεται μέσω των μολυσμένων σωματικών υγρών και η πιο συχνή αιτία θανάτου των ασθενών με HIV/AIDS είναι η φυματίωση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ στο τέλος του 2013, 1.2 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ ζούσαν με τον HIV, εκ των οποίων ο ένας στους 8 δεν το γνώριζε.
Μεγάλη πρόοδος έχει σημειωθεί τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του ιού, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν, όπως είναι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου.

Δυο από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί στην κατασκευή του εμβολίου είναι πρώτον ότι ο ιός είναι κάλος στο να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και δεύτερον ότι αλλάζει συνεχώς. Η ιδέα του εμβολίου είναι ότι πρέπει να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να παράγει περισσότερα αντισώματα απέναντι σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Στην περίπτωση του HIV ένας κάλος στόχος είναι οι γλυκοπρωτεΐνες που περιβάλλουν τον ιό. Ένας από τους λογούς που ο HIV είναι τόσο ανθεκτικός είναι η κάλυψη από γλυκοπρωτεΐνες όπου περιλαμβάνεται μια ασπίδα από γλύκανες. Η ασπίδα αυτή βοηθά τον ιό να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα και σταματά τα αντισώματα από το να επιτεθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το λόγο αυτό, το εργαλείο για την αντιμετώπιση των ασπίδων αυτών είναι πολύ βοηθητικό. Επιτρέπει στους επιστήμονες να αναγνωρίσουν γρήγορα τη γενετική ταυτότητα του ιού και να αντιληφθούν εάν η ανάπτυξη του εμβολίου ακολουθεί τη σωστή πορεία. Το νέο αυτό εργαλείο δε έχει απλά τη πιθανότητα να διαχωρίσει τις πολύπλοκες γλύκανες από τις γλύκανες με υψηλή περιεκτικότητα σε μανόζη, όπως έκαναν τα προηγούμενα. Μπορεί επίσης να αναγνωρίζει ένα γλυκοπρωτεϊνικό κάλυμμα ακόμα κι αν δεν περιέχει καθόλου γλύκανες. Μπορεί λοιπόν να εντοπίσει τις τρύπες στην ασπίδα του ιού, οι οποίες όμως είναι λιγότερες από όσες οι επιστήμονες περίμεναν ότι θα είναι. Ο εντοπισμός των σημείων οπού οι γλύκανες απουσιάζουν είναι πολύ σημαντικός γιατί έτσι οι κατασκευαστές του εμβολίου θα μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να τις βρίσκει και να επιτίθεται στον ιό. Το νέο εργαλείο είναι επίσης πολύ γρήγορο σε σύγκριση με τα προηγούμενα και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο οπού η αναζήτηση του εμβολίου είναι ένας αγώνας δρόμου, καθώς η λίστα με τους εθελοντές που περιμένουν την ευκαιρία να καταπολεμήσουν τον ιό αυξάνεται ραγδαίως.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης