Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η επιμονή αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας στύσης ικανής για συνουσία. Οι λόγοι εμφάνισής της μπορεί να είναι οργανικοί ή όχι. Η διάγνωση της μη οργανικής ΣΔ τίθεται όταν τα επίπεδα των ορμονών είναι φυσιολογικά και η εξέταση των αγγείων χωρίς παθολογικά ευρήματα. Η διεθνής βιβλιογραφία έχει εξετάσει ενδελεχώς την αποτελεσματικότητα της ψυχοθεραπείας στην αντιμετώπιση της μη οργανικής ΣΔ, αλλά τα ευρήματα αναφορικά με την φαρμακευτική αντιμετώπισή της είναι πολύ περιορισμένα.

Μια νέα μελέτη λοιπόν εξέτασε την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής στην αντιμετώπιση της μη οργανικής ΣΔ. Στη μελέτη συμμετείχαν 116 ασθενείς με μέση ηλικία τα 38 έτη το 21% είχε ήπια ΣΔ, το 47% μέτρια και το 32% σοβαρή. Όλοι οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε εξέταση αγγείων και σε ορμονολογική εξέταση κι έλαβαν δοκιμαστικά αγωγή με αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5(PDE5). Εάν δεν υπήρχε βελτίωση λάμβαναν αγωγή με ενδοσηραγγώδεις ενέσεις. Επίσης όλοι οι ασθενείς ενθαρρύνθηκαν να επισκεφτούν ψυχίατρο, αλλά μόνο το 21% το έκανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 81% των ασθενών ανταποκρίθηκε αρχικά καλά στους αναστολείς της PDE5, αλλά μόνο το 68% συνέχισε να ανταποκρίνεται. Το 28% των ανδρών τελικά έλαβε ενδοσηραγγώδεις ενέσεις με πολύ καλά αποτελεσματα. Μετά από 11 μήνες κατά μέσο ορό οι άνδρες που ανταποκρίθηκαν καλά στους αναστολείς της PDE5 διέκοψαν την αγωγή γιατί δεν την είχαν πλέον ανάγκη. Επίσης 29 από εκείνους που λάμβαναν ενέσεις μετά από ένα διάστημα έλαβαν πάλι αναστολείς της PDE5 τους οποίους τελικά διέκοψαν καθώς δεν τους είχαν ανάγκη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης λοιπόν, οι άνδρες με μη οργανική λειτουργία που ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή της ΣΔ είναι πιθανό τόσο να ανακτήσουν τη στυτική τους λειτουργία όσο και σταδιακά να μη χρειάζονται την αγωγή. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους κλινικούς και χρειάζεται να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερα δείγματα τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν επιπλέον πληροφορίες για τις περιπτώσεις των ανδρών που δεν ανταποκρίνονται με συνέπεια στη φαρμακευτική αγωγή για τη ΣΔ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης