Πολλοί πιστεύουν ότι ο αυνανισμός μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Οι επιστήμονες, όμως, ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για έναν μύθο και πως ο αυνανισμός αποτελεί μια συχνή σεξουαλική πρακτική με οφέλη για τους άνδρες, χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα και τη συχνότητα των στύσεων. 

Διευκρινίζεται ότι ενώ όλοι οι άνδρες μπορεί να αντιμετωπίσουν στυτικά προβλήματα κάποια στιγμή στη ζωή τους, η διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας τίθεται όταν η δυσκολία στην επίτευξη και τη διατήρηση μιας στύσης ικανής για συνουσία εμφανίζεται συχνά κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα ενός άνδρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική έρευνα δείχνει ότι ο αυνανισμός είναι πολύ συχνός σε όλες τις ηλικίες. Σχεδόν το 74% των ανδρών και το 48,1 % των γυναικών αναφέρουν ότι αυνανίζονται. Παράλληλα, έχει βρεθεί ότι ο αυνανισμός έχει οφέλη για την υγεία, όπως είναι η απελευθέρωση της έντασης, η μείωση του στρες και η βελτίωση του ύπνου.

Συχνά οι άνδρες δεν μπορούν να έχουν μια στύση αμέσως μετά τον αυνανισμό. Αυτό ονομάζεται ανερέθιστη περίοδος και δεν αποτελεί στυτικό πρόβλημα. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο άνδρας ώστε να μπορέσει και πάλι να έχει στύση μετά την εκσπερμάτιση.

Οι ερευνητές, λοιπόν, σε παγκόσμιο επίπεδο τονίζουν ότι ο αυνανισμός δεν προκαλεί ΣΔ. Επισημαίνουν, όμως, ότι η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης στύσης τόσο κατά τη διάρκεια του αυνανισμού όσο και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου υποκείμενου προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση, εάν ένας άνδρας ανησυχεί σχετικά με τη στυτική του λειτουργία, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε ειδικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης