Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) αποτελεί μια παραμελημένη επιπλοκή των διαβητικών ασθενών, η οποία δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, παρόλο που εμφανίζεται στο 35%-75% των ανδρών με διαβήτη τύπου 2 και οδηγεί στην επιδείνωση της ποιότητας ζωής και των διαπροσωπικών τους σχέσεων.

Έχει βρεθεί ότι οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν ΣΔ 5-10 χρόνια νωρίτερα σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς. Μια νέα μελέτη είχε σκοπό να διερευνήσει την επίδραση της ειλεϊκής μετάθεσης που συνοδεύει την επιμήκη γαστρεκτομή στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών με διαβήτη τύπου 2. Η ειλεϊκή μετάθεση συνίσταται στη μετάθεση ενός εντερικού τμήματος, από τον τελικό ειλεό στην αφετηρία του λεπτού εντέρου, πλησίον του στομάχου. Έχει ως αποτέλεσμα την έκκριση ορμονών από τον πεπτικό σωλήνα που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης, μειώνουν την αντίσταση των ιστών σ’ αυτή και ομαλοποιούν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενεργή αντιδιαβητική επέμβαση που μπορεί να συνοδευτεί με την πραγματοποίηση επιμήκους γαστρεκτομής, η οποία περιορίζει τη χωρητικότητα του στομάχου, επιταχύνει τη διέλευση των τροφών απ’ αυτό και ελαττώνει τις βουλιμικές τάσεις, μειώνοντας την έκκριση γκρελίνης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και δείκτη μάζας σώματος μικρότερο από 35, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε λαπαροσκοπική ειλεϊκή μετάθεση που συνοδευόταν από την πραγματοποίηση επιμήκους γαστρεκτομής. Η εμφάνιση της ΣΔ καθώς και η συνολική σεξουαλική λειτουργία αξιολογήθηκαν με ειδικά ερωτηματολόγια πριν και 12 μήνες μετά το χειρουργείο. Σκοπός της μελέτης ήταν επίσης να εξετάσει εάν η διάρκεια του διαβήτη ήταν παράγοντας που επηρέαζε τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας 12 μήνες μετά το χειρουργείο.
Η μέση ηλικία των ανδρών ήταν τα 54,4 έτη και η μέση διάρκεια του διαβήτη ήταν τα 12,1 έτη. Στους 12 μήνες μετά το χειρουργείο παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση στον γλυκαιμικό έλεγχο, στη δυσλιπιδαιμία, στην αρτηριακή πίεση, καθώς και στη μείωση της χρήσης της ινσουλίνης και των άλλων αντιδιαβητικών φαρμάκων. Σημαντική βελτίωση, επίσης, βρέθηκε στη στυτική λειτουργία, την ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα, την οργασμική λειτουργία, τη σεξουαλική επιθυμία και τη γενική ικανοποίηση από τη σεξουαλική ζωή.
Το ποσοστό εμφάνισης ΣΔ ήταν 76% πριν από το χειρουργείο και 46% μετά. Περισσότερα από 15 χρόνια διαγνωσμένου διαβήτη τύπου 2 ήταν κακός προγνωστικός παράγοντας για τη βελτίωση της στυτικής λειτουργίας μετά το χειρουργείο.

Συμπερασματικά, η ειλεϊκή μετάθεση συνοδευόμενη από επιμήκη γαστρεκτομή βελτιώνει σημαντικά τη στυτική λειτουργία, την ικανοποίηση από τη σεξουαλική επαφή, την οργασμική λειτουργία, τη σεξουαλική επιθυμία και τη σεξουαλική ζωή των ανδρών με διαβήτη τύπου 2 έναν χρόνο μετά το χειρουργείο.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης