Αντίθετα με την κυρίαρχη πεποίθηση, το αλκοόλ όχι μόνο δεν είναι αφροδισιακό, αλλά μπορεί να αναστείλει την ικανότητα του άνδρα να διατηρήσει τη στύση του και να φτάσει σε οργασμό. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι το αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα στο να ξεπεράσουν τις σεξουαλικές τους αναστολές και τα άγχη τους. Όταν όμως καταναλώνεται σε μεγάλες δόσεις φαίνεται ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στη στυτική λειτουργία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς της MayoClinic, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να πάρει το μήνυμα του σεξουαλικού ερεθισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Το αλκοόλ έχει άμεση επίπτωση στο πέος επηρεάζοντας μέρη του νευρικού συστήματος που είναι βασικά για λειτουργίες όπως η σεξουαλική διέγερση, ο οργασμός, η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η ευαισθησία των νευρικών απολήξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με την κυκλοφορία του αίματος, το αλκοόλ προκαλεί τη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος και ο τρόπος που εισέρχεται στο πέος και εξέρχεται από αυτό. Μια καλή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να ρυθμίσει τη χαλάρωση και τη σύσπαση του πέους, έτσι ώστε ο άνδρας να είναι ικανός για επίτευξη και διατήρηση της στύσης. Χωρίς την καλή κυκλοφορία του αίματος το πέος θα παρέμενε χαλαρό ανεξάρτητα από την επιθυμία του άνδρα.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύτηκε στο JournalofSexualMedicine βρήκε ότι ο μειωμένος όγκος σωματικών υγρών σε συνδυασμό με ένα κατασταλμένο νευρικό σύστημα οδηγούν σε διαταραχές της σεξουαλική επίδοσης. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσει το σώμα και να μειώσει τον όγκο του αίματος, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης που σχετίζεται με τη στυτική δυσλειτουργία, της αγγειοτενσίνης. Για την εύρυθμη λειτουργία του σώματος είναι απαραίτητη η κατάλληλη ενυδάτωση, καθώς οι πιο σημαντικές βιολογικές λειτουργίες χρησιμοποιούν μόρια νερού.

Για να αποφύγει κανείς τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στη σεξουαλική του λειτουργία δεν χρειάζεται να σταματήσει εντελώς την κατανάλωσή του, αλλά να πίνει με μέτρο. Η μέτρια κατανάλωση προσδιορίζεται ως η κατανάλωση μέχρι δυο ποτών ημερησίως για τους άνδρες και ενός ποτού για τις γυναίκες. Το ανθρώπινο ήπαρ μπορεί να μεταβολίσει μέχρι 30 ml αλκοόλ σε μία ώρα. Η παραπάνω κατανάλωση θα προκαλέσει κορεσμό στο σύστημα και τα επίπεδα του αλκοόλ θα αυξάνονται στο αίμα και στους ιστούς μέχρι το ήπαρ να είναι έτοιμο να μεταβολίσει άλλη ποσότητα. Μέχρι τότε τα επίπεδα του αλκοόλ θα παραμένουν υψηλά επηρεάζοντας τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς και επομένως και για τη σεξουαλική ζωή. Μια μελέτη του 2004 βρήκε ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των αλκοολούχων ροφημάτων. Οι πολυφαινόλες, μια ομάδα ουσιών στις όποιες περιλαμβάνονται οι τανίνες και οι ανθοκυανίνες, που περιέχουν τα αλκοολούχα ποτά βρέθηκε ότι μπορεί να αλλάξουν το λιπιδαιμικό προφίλ, να μειώσουν το σχηματισμό θρομβώσεων, να αυξησουν την ινωδόλυση, να αναστείλουν τη λειτουργία των αιμοπεταλίων και να αυξήσουν τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου. Οι αλλαγές αυτές είναι πολύ σημαντικές για τη σεξουαλική λειτουργία, από της στιγμή που τα αγγειακά νοσήματα συνήθως προκαλούν στυτική δυσλειτουργία.

Στα αγγλικά η αρνητική επίδραση του αλκοόλ στη στύση ονομάζεται επίσης και «Whiskeypenus», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μόνο το whiskey ευθύνεται για τα προβλήματα στη σεξουαλική επίδοση. Δεν έχει σημασία ο τύπος του αλκοολούχου ποτού, αλλά κυρίως η ποσότητα που καταναλώνεται. Πιο συγκεκριμένα, η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό είναι συνάρτηση των επιπέδων αλκοόλ στο αίμα, της προηγηθείσας πρόσληψης τροφής καθώς και του σωματικού βάρους του ατόμου.

Οι ειδικοί προτείνουν την αντικατάσταση ενός δεύτερου ή ενός τρίτου ποτού με ένα ποτήρι νερό πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της αφυδάτωσης. Επίσης τονίζουν πως εάν κάποιος έχει πιει λίγο παραπάνω καλό είναι να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι και να μην προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη.

Πηγή: medicaldaily

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης