Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως κρίση μέσης ηλικίας στους άνδρες έχει πραγματική υπόσταση και συναντάται και στους πιθήκους.

Ο όρος «κρίση μέσης ηλικίας» επινοήθηκε το 1965 από τον ψυχολόγο Elliot Jacques, με σκοπό να περιγράψει τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι άνδρες συνειδητοποιούν τη θνητότητά τους, αναγνωρίζουν ότι έχουν μάλλον ζήσει πάνω από το μισό της ζωής τους και βιάζονται να κάνουν σημαντικές αλλαγές σε πυρηνικές πτυχές της καθημερινότητάς τους. Από τη στιγμή που το ανθρώπινο είδος κατάγεται από έναν πρόγονο της οικογένειας των πιθήκων, οι επιστήμονες θεώρησαν λογική την υπόθεση της ύπαρξης παρόμοιων εναλλαγών διάθεσης και στους σύγχρονους πιθήκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον έλεγχο της παραπάνω υπόθεσης οι ερευνητές ζήτησαν από υπαλλήλους του ζωολογικού κήπου που είχαν στενή σχέση με τους πιθήκους να απαντήσουν μια σειρά από ερωτήσεις, όπως εάν τα ζώα ήταν χαρούμενα ή λυπημένα, εάν απολάμβαναν την κοινωνικοποίησή τους, καθώς και σε ποιο βαθμό επιτύγχαναν την εκπλήρωση των «προσωπικών τους στόχων». Οι ερωτήσεις αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί και σε προηγούμενες μελέτες για τον καθορισμό των φιλοδοξιών των πιθήκων, όπου ως προσωπικοί στόχοι αναφέρονται -για παράδειγμα- η αναρρίχηση σε σχοινί, η διαφύλαξη του πεδίου δράσης και η κατανάλωση αγαπημένων τροφών, όπως είναι τα σύκα και οι μπανάνες.

Τέλος, οι ερευνητές ρώτησαν τους υπαλλήλους του ζωολογικού κήπου πόσο πρόθυμοι θα ήταν να ζήσουν με τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι πίθηκοι για μία εβδομάδα.

Κοιτάζοντας λοιπόν τις απαντήσεις, οι οποίες στην ουσία είναι εκτιμήσεις ειδικών για τη σωματική και ψυχική ευεξία των πιθήκων, οι ερευνητές κατέληξαν πως τα επίπεδα στη σωματική και ψυχική ευεξία των πιθήκων παρουσιάζουν διακυμάνσεις που εξαρτώνται από την ηλικία, παρόμοιες με αυτές των ανθρώπων. Φαίνεται, μάλιστα, η εξελικτική πορεία της ευεξίας τόσο στους ανθρώπους όσο και στους πιθήκους να έχει σχήμα U, με τα υψηλά επίπεδα να βρίσκονται στις μικρές και τις μεγάλες ηλικίες, και τα χαμηλά στη μέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα της μελέτης προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των ειδικών και αυτό γιατί δεν συνιστούν απλώς μια ακόμα ένδειξη της ισχυρής μας σχέσης με τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά και δεν περιορίζονται στο να εξηγήσουν τις κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές εξετάσεις του σχήματος της εξελικτικής πορείας. Επισημαίνουν, παράλληλα, πως η ομοιότητα αυτή ανάμεσα στα είδη αποτελεί ένδειξη του βιολογικού υπόβαθρου που υποστηρίζει το φαινόμενο που σήμερα ονομάζουμε κρίση μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές τονίζουν, άλλωστε, ότι από τη στιγμή που οι πίθηκοι παρουσιάζουν παρόμοιες εκδηλώσεις δεν μπορεί να ευθύνονται μόνο οι ψυχοκοινωνικές αλλαγές στους ανθρώπους μέσης ηλικίας, αλλά η λεγόμενη κρίση είναι πιθανό να έχει γενετική βάση.

Πηγή: abcnews

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης