Τα τελευταία χρόνια το ερευνητικό ενδιαφέρον  έχει επικεντρωθεί κυρίως στη σύνδεση της παιδοφιλίας με το ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική ηλικία. Υπάρχει ωστόσο έλλειμμα πληροφορίας αναφορικά με  τη σχέση της παιδοφιλίας με το ιστορικό άλλων μορφών παιδικής κακοποίησης, όπως είναι η συναισθηματική κακοποίηση, η φυσική κακοποίηση, καθώς και η συναισθηματική και φυσική παραμέληση. 

Ερευνητές από την Γερμανία σύγκριναν τρείς ομάδες ανδρών. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν 52 ασθενείς με παιδοφιλία και μέση ηλικία τα 38 έτη, οι οποίοι ένιωθαν δυσφορία αναφορικά με τη σεξουαλική έλξη προς ανηλίκους και συμμετείχαν σε ένα εξειδικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Σχεδόν οι μισοί είχαν κάνει χρήση παιδικού πορνό στο παρελθόν, το 10% είχε προσεγγίσει  ανηλίκους , το ¼ τα είχε κάνει και τα δυο και το 2% δεν είχε προχωρήσει σε καμία δράση. Το 48% διατηρούσε σταθερή σχέση με σύντροφο και το 67% εργαζόταν.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν 1127 άνδρες που βρίσκονταν σε ψυχοθεραπεία χωρίς όμως να είναι ασθενείς με παιδοφιλία. Η μέση ηλικία ήταν κι εδώ τα 38 έτη, το 57% διατηρούσε σταθερή σχέση και το 81% εργαζόταν. 

Στην τρίτη ομάδα συμμετείχαν 1002 άνδρες, αντιπροσωπευτικό δείγμα του γενικού πληθυσμού στη Γερμάνια. Η μέση ηλικία ήταν τα 45 έτη, το 57% διατηρούσε σταθερή σχέση και το 93% είχε σταθερή εργασία. 

Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν ένα εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο για το τραύμα κατά την παιδική ηλικία, το οποίο αποτελούταν από 28 ερωτήσεις για την αξιολόγηση της φυσικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς και της συναισθηματικής και φυσικής παραμέλησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις τρεις ομάδες. Οι ασθενείς με παιδοφιλία ήταν πιο πιθανό να έχουν βιώσει κατά την παιδική τους ηλικία όλες τις μορφές κακοποίησης σε σύγκριση με τους άνδρες των δύο άλλων ομάδων. Με εξαίρεση τη σεξουαλική κακοποίηση οι άλλες μορφές κακοποίησης ήταν πιο συχνές στην ομάδα που έκανε την ψυχοθεραπεία σε σύγκριση με την ομάδα του γενικού πληθυσμού.

Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα σύμφωνα με τους ερευνητές πως στην περίπτωση των  παιδοφιλικών ενορμήσεων  υπάρχει μια εξαιρετικά στρεσογόνος και επιβαρυμένη παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο ολοκληρωμένων και στοχευμένων προγραμμάτων θεραπείας και πρόληψης για ασθενείς με παιδοφιλία.

Πηγή: andrologia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης