Αποτελέσματα δύο κλινικών ερευνών του Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health δείχνουν πως οι περιτμημένοι άνδρες εμφανίζουν κατά 60% μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από HIV ιό (τον ιό του AIDS). Η έρευνα διεξήχθη στην Ουγκάντα και περιλάμβανε 5.000 άνδρες, ενώ χρηματοδοτήθηκε από το US National Institutes of Health (#U1AI51171), the Bill & Melinda Gates Foundation (#22006.02), και το Fogarty International Center.

Ειδικότερα, μελέτησαν το γεγονός της μειωμένης πιθανότητας HIV λοίμωξης λόγω των λιγότερων κλινικών εκδηλώσεων εμφάνισης ελκών και πληγών στην βάλανο μετά από HSV-2 (ιός του απλού έρπητα των γεννητικών οργάνων) λοίμωξη, στους περιτμημένους άνδρες. Αυτή ήταν μια παλαιότερη εικασία που καταρρίφθηκε μετά από την μελέτη τόσο μεγάλου δείγματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός της μειωμένης πιθανότητας HIV λοίμωξης μετά από περιτομή μπορεί να δικαιολογηθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, από την αφαίρεση του δέρματος της ακροποσθίας που περιέχει κύτταρα τα οποία χαρακτηρίζονται ως εύκολοι στόχοι για τον ιό HIV.

Τα αποτελέσματα της έρευνας προστίθενται στον κατάλογο των ευεργετικών οφελών μετά από μια περιτομή (π.χ. μειωμένη εμφάνιση ελκών μετά από λοιμώξεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του πέους κ.ά.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης