Η πρακτική της ενσυνειδητότητας (mindfulness) χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και την ενθάρρυνση της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών προτύπων. Η αύξηση των ανδρών και γυναικών που αναφέρουν σεξουαλικά προβλήματα έχει οδηγήσει τους ειδικούς να προτείνουν την πρακτική για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής των ατόμων.

Βασικά η πρακτική του mindfulness περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής του ατόμου σε ότι του συμβαίνει στο παρόν και στην παρατήρηση, χωρίς όμως να ασκεί κριτική, των σκέψεων και των συναισθημάτων του. Βοηθά το άτομο να επανασυνδεθεί με το σώμα του ,να μην αναλώνεται σε υπεραναλυτικές σκέψεις, καθώς και να μειώσει το στρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την τεχνική που εστιάζει στο παρόν, στη στιγμή. Για παράδειγμα, μπορεί να εστιάσει στο άγγιγμα του συντρόφου και την αίσθηση που αυτό προκαλεί. Παράλληλα, βοηθά τα άτομα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης να μην αποσπώνται από διάφορες σκέψεις αλλά να επαναφέρουν την προσοχή τους στο σώμα το δικό τους και του συντρόφου. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι για να είναι αποτελεσματική η πρακτική το άτομο δεν πρέπει να περιορίζει την εξάσκησή της στη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά να γίνει τρόπος ζωής. Το άτομο μπορεί να ασκείται ανά πασά στιγμή στην επίγνωση όλων των αισθήσεων του. Όταν οι σκέψεις παρεμβαίνουν δε θα πρέπει να τις κρίνει αλλά απλά να επαναφέρει την προσοχή του στις σωματικές του αισθήσεις. Με τον τρόπο αυτό το άτομο θα μάθει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης να δίνει έμφαση στην ευχαρίστηση που νιώθει καθ’ όλη τη διάρκεια και να μην έχει ως αυτοσκοπό τον οργασμό.

Οι ειδικοί θεραπευτές υποστηρίζουν ότι η πρακτική mind fulness μπορεί να βοηθήσει άνδρες με στυτική δυσλειτουργία και πρόωρη εκσπερμάτιση καθώς και άνδρες και γυναίκες με προβλήματα στην επίτευξη οργασμού και μειωμένη λίμπιντο. Τέλος, υποστηρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Lori Brotto, μια από τις κορυφαίες ερευνήτριες στο εν λόγω πεδίο μελετά την αποτελεσματικότητα του mind fulness από το 2002 και αναφέρει ότι αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο για τις γυναίκες που προσπαθούν να ανακτήσουν τη σεξουαλική τους ζωή μετά τη μάχη με τον καρκίνο, καθώς τις βοηθά να επανασυνδεθούν με το σώμα τους και την σεξουαλικότητα τους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα τονίζει ότι μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα με την εικόνα σώματος. Πολύ συχνά οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της πράξης ανησυχούν ότι ο σύντροφος θα κρίνει αρνητικά κάποια σημεία του σώματος τους και γι’ αυτό μπορεί να απομακρύνουν τα χέρια του από εκεί. Με τον τρόπο αυτό αποξενώνονται από τη σεξουαλική εμπειρία και υπονομεύουν τη σεξουαλική τους απόλαυση και ικανοποίηση. Η εξάσκηση του mindfulness θα τις κρατήσει στο παρόν της ερωτικής πράξης με την προσοχή εστιασμένη στις αισθήσεις και χωρίς την άσκηση καμίας κριτικής.

Σε κάθε περίπτωση,τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η υγιής σεξουαλική απόκριση είναι ζήτημα σύνδεσης νου και σώματος και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν όλες οι τεχνικές που ενισχύουν την επίγνωση και την ενσυνειδητότητα του ατόμου και βοηθούν στην επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη σωματική και την νοητική διέγερση.

Πηγή: andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης