Σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική μελέτη, οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να επωφεληθούν τόσο σε φυσικό, όσο και ψυχοκοινωνικό επίπεδο από μια διατροφή πλούσια σε κρέας και ψάρι.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 1000 άνδρες με μέση ηλικία τα 67 έτη και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρέατος ή ψαριού είχαν κατά 39% μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσουν έκπτωση στις σωματικές και ψυχικές τους λειτουργίες, σε σύγκριση με αυτούς που κατανάλωναν περιορισμένη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές μάλιστα σημειώνουν ότι δε βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα στην περίπτωση των γυναικών, ενώ παράλληλα, τα οφέλη στην υγεία των ανδρών δεν ήταν τα ίδια όταν οι πρωτεΐνες ήταν φυτικής προέλευσης.

Είναι σημαντικό να τονιστεί όμως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κρέατος και ψαριού βελτιώνει την υγεία των ανδρών, ούτε ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να συμβάλλει σε πρώιμη έκπτωση της λειτουργικότητας. Πρόκειται για μια επιδημιολογική μελέτη, η οποία απλά αναδεικνύει μια σχέση ανάμεσα στην ζωική πρωτεΐνη και τη διατήρηση της λειτουργικότητας, η οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι αιτιώδης.

Παράλληλα, η μελέτη διεξήχθη σε ιαπωνικό πληθυσμό που δεν ζει στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα τα ευρήματα να μην είναι εύκολο να γενικευτούν. Ο μηχανισμός που αναδεικνύει ωστόσο, φαίνεται να έχει ευρύτερη ισχύ. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξηγούν πως η ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται πρωτεΐνη μπορεί να φθίνει, καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία και κατά συνέπεια οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη είναι πιθανό να αυξηθούν. Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη μάλιστα, είναι αυτή που κατά κύριο λόγο βοηθάει στη διατήρηση του μυϊκού ιστού, ο οποίος υφίσταται απώλεια με την αύξηση της ηλικίας. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι υψηλότερης ποιότητας και χρησιμοποιούνται πιο εύκολα από τον οργανισμό, σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ρωτήθηκαν σχετικά με τη διατροφή τους και την πρόσληψη πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης στην αρχή της μελέτης και 7 χρόνια μετά.

Ανάλογα με το πόσο κρέας και ψάρι κατανάλωναν χωριστήκαν σε 4 ομάδες και εξετάστηκαν παράλληλα οι ψυχοκοινωνικές και διανοητικές πλευρές στη ζωή τους.

Στο τέλος της μελέτης το ¼ περίπου των συμμετεχόντων ανάφερε έκπτωση σε γνωστικές λειτουργίες, καθώς και σε άλλες και σε άλλες φυσικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες. Οι άνδρες όμως που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, όπως προαναφέρθηκε, είχαν κατά 39% λιγότερο κίνδυνο να εμφανίσουν έκπτωση στη λειτουργικότητα τους, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.

Η μελέτη ωστόσο, είχε κάποιους περιορισμούς, οι σημαντικότεροι των οποίων ήταν η εξέταση της πρόσληψης πρωτεΐνης μόνο δυο φορές μέσα σε 7 χρόνια, χωρίς να καταφέρει να εκτιμήσει με ακρίβεια τις ποσότητες, καθώς και η απουσία της φυσικής άσκησης από τους υπό μελέτη παράγοντες, η οποία έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Παρά τους περιορισμούς της όμως, αναδεικνύει τη σημαντικότητα της επαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών από διαφορετικές πηγές.

Στο ερώτημα γιατί δε βρέθηκαν παρόμοια αποτελέσματα στις γυναίκες, οι ερευνητές απαντούν ότι ενδεχομένως σχετίζεται με το γεγονός ότι οι άνδρες έχουν κατά κανόνα περισσότερη μυϊκή μάζα και γι αυτό η ζωική πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τη διατήρησή της. Πρόκειται όμως για μια υπόθεση που χρήζει διερεύνησης.

Οι ειδικοί ωστόσο εφιστούν την προσοχή των ανδρών στις σωστές διατροφικές επιλογές και τονίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δε δίνουν σε καμία περίπτωση την άδεια για καθημερινή κατανάλωση γρήγορου και πρόχειρου φαγητού.

Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο της κατανάλωσης λιγότερης πρωτεΐνης και περιορισμένου αριθμού θερμίδων, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια μυϊκής μάζας και σημαντικών σωματικών υγρών. Η απώλεια μυϊκής μάζας όμως μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής, την οργανική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Από την άλλη όμως, δε συνιστά λύση η υπερκατανάλωση πρωτεΐνης από τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας γιατί οι νεφροί και τα άλλα όργανα μπορεί να μην μπορούν να επεξεργαστούν τις μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης. Παράλληλα, μια δίαιτα πολύ πλούσια σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας σχετίζεται καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και άνοια.

Με την αύξηση της ηλικίας γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη για υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που περιέχει τα απαραίτητα για τον οργανισμό υγρά, καθώς και υγιείς πηγές πρωτεΐνης συμπεριλαμβανομένου του ψαριού, του κοτόπουλου, των όσπριων και των ξηρών καρπών.

Πηγή : nlm.nih.gov

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης