Μια νέα μελέτη ανέδειξε πως το φιλί, η αγκαλιά και το χάδι συνδέονται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση της ζωής σε σεξουαλικά ενεργούς/ές άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια μεγάλη βρετανική μελέτη σχετικά με τη γήρανση κι εντόπισαν 6,879 βρετανούς  (3,045 άνδρες και 3,834 γυναίκες) ηλικίας 50-89, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει δυο συγκεκριμένα ψυχομετρικά εργαλεία: ένα για την αξιολόγηση της σεξουαλικής δραστηριότητας και των σεξουαλικών σχέσεων κι ένα για την αξιολόγηση του ελέγχου της αυτονομίας, της αυτεπίγνωσης και της ευχαρίστησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν αναμενόμενο βρέθηκε ότι το σκορ των συμμετεχόντων στην κλίμακα της ευχαρίστησης ήταν πιο υψηλό στα άτομα που ήταν σεξουαλικά ενεργά.

Πιο συγκεκριμένα οι σεξουαλικά ενεργοί άνδρες έτειναν να έχουν μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη ζωής τους όταν έκαναν κολπικό, πρωκτικό ή στοματικό σεξ. Αυτές οι σεξουαλικές δραστηριότητες όμως δε σχετίζονταν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση ζωής στις γυναίκες. Επίσης ο αυνανισμός δε σχετίζονταν με την ευχαρίστηση της ζωής σε κανένα από τα δυο φύλα.

Το σημαντικό εύρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες  απολάμβαναν περισσότερο τη ζωή όταν ένιωθαν συναισθηματικά κοντά στον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια του σεξ. Η σεξουαλική ικανοποίηση από μονή της ωστόσο σχετιζόταν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση της ζωής στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι συνήθως τα άτομα που είναι σεξουαλικά δραστήρια έχουν καλή υγεία, ενώ παράλληλα η παραγωγή των ενδορφινών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής χαρίζει μια αίσθηση χαράς και ευτυχίας μετά το σεξ, Παράλληλα, σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως το φιλί, το χάδι και η αγκαλιά βοηθούν στην ενίσχυση του δεσμού των δυο συντρόφων κι ενισχύουν σημαντικά την ευεξία και την ευχαρίστηση της ζωής και στα δύο φύλα. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Τέλος, οι ερευνητές αναφέρουν την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για την καλύτερη κατανόηση των διάφορων ανδρών και γυναικών ως προς τη σχέση της σεξουαλικότητας με την ευχαρίστηση της ζωής.

Πηγή: Δρ. Κωνσταντινίδης, andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης