Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες των γυναικολόγων, μετά την υστερεκτομή μια γυναίκα θα πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε κολπική διείσδυση, είτε αυτή περιλαμβάνει το πέος, είτε το δάχτυλο, είτε κάποιο σεξουαλικό παιχνίδι ή ταμπόν. Συνιστάται να αποφεύγονται ακόμα και οι κολπικές πλύσεις.
Οι παραπάνω συστάσεις αναφέρονται στον μέσο χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός για να αναρρώσει από το χειρουργείο, ο οποίος είναι από έξι έως οκτώ εβδομάδες. Κάθε γυναίκα, όμως, έχει τον δικό της ρυθμό ανάρρωσης. Σε γενικές γραμμές, οι ιατροί συστήνουν να αποφεύγεται η σεξουαλική δραστηριότητα μετά την υστερεκτομή μέχρι να σταματήσει η έκκριση κολπικών υγρών που σχετίζονται με το χειρουργείο και να επουλωθούν τα τραύματα.
Δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για το πότε είναι ασφαλές μια γυναίκα να έρθει σε οργασμό χωρίς συνουσία. Είναι, όμως, ζωτικής σημασίας να δοθεί χρόνος στο σώμα να αναρρώσει, καθώς ο οργασμός αυξάνει την ένταση στους μυς της πυελικής περιοχής και μπορεί να ασκήσει πίεση στα υπό επούλωση τραύματα.
Δεν υπάρχουν προσδοκίες αναφορικά με το πότε μια γυναίκα θα πρέπει να αισθάνεται άνετα να ανακτήσει τη σεξουαλική της δραστηριότητα. Κάποιες γυναίκες, για παράδειγμα, ενδέχεται να εμφανίσουν αιμορραγία και πόνο για αρκετές εβδομάδες μετά το χειρουργείο, με αποτέλεσμα να μην έχουν σεξουαλικό ενδιαφέρον. Η υστερεκτομή μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση της γυναίκας και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική της διάθεση. Η σεξουαλική επιθυμία μετά την υστερεκτομή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους λόγους για τους οποίους έγινε η επέμβαση, καθώς και από το εάν το χειρουργείο οδήγησε σε εμμηνόπαυση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις βέβαια, οι γυναίκες μετά την ανάρρωσή τους από την υστερεκτομή έχουν και πάλι μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Τονίζεται, μάλιστα, πως, αν και η υστερεκτομή μπορεί να προκαλέσει συγκεκριμένες αλλαγές στην πυελική περιοχή, συνήθως δεν επηρεάζει την ικανότητα της γυναίκας να αντλεί ευχαρίστηση από τη σεξουαλική πράξη, αφού η αφαίρεση της μήτρας και του τραχήλου δεν επηρεάζουν τον οργασμό. Ο κόλπος μπορεί να χάσει ελάχιστα από το μήκος του μετά το χειρουργείο, αλλά η διαφορά δεν επηρεάζει τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Εάν η γυναίκα πάρει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει πλήρως, η σεξουαλική επαφή δεν θα πρέπει να προκαλέσει πόνο ή αιμορραγία. Εάν αυτό συμβεί, θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον ιατρό της.

Σύμφωνα με μια σχετική ανασκόπηση, οι περισσότερες γυναίκες ανέφεραν την ίδια ή βελτιωμένη σεξουαλική λειτουργία μετά την υστερεκτομή. Η βελτίωση οφειλόταν στο γεγονός ότι η υστερεκτομή μπορεί να ανακουφίσει από πολλά συμπτώματα που είχαν οι γυναίκες πριν από το χειρουργείο, όπως είναι ο πόνος ή η έντονη αιμορραγία. Σεξουαλική δυσλειτουργία εμφανίστηκε σε περιπτώσεις που είχε γίνει αφαίρεση ωοθηκών και είχε προκληθεί εμμηνόπαυση.
Αν και οι περισσότερες γυναίκες δεν βιώνουν σεξουαλικά προβλήματα μετά την υστερεκτομή, κάποιες εμφανίζουν επιπλοκές που περιλαμβάνουν:

• Απώλεια σεξουαλικής ορμής: μια γυναίκα μπορεί να έχει μειωμένη libido εάν αφαιρεθούν οι ωοθήκες της, καθώς αυτό προκαλεί έλλειψη οιστρογόνων.
• Αδυναμία πυελικού εδάφους: η πρακτική ασκήσεων πυελικού εδάφους, όπως είναι οι Kegels, μπορεί να δυναμώσει τους μυς μετά το χειρουργείο, να βελτιώσει τη σεξουαλική δραστηριότητα και να μειώσει τον κίνδυνο ακράτειας ούρων.
• Κολπική ξηρότητα: κάποιες γυναίκες εμφανίζουν κολπική ξηρότητα μετά την υστερεκτομή. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ειδικών λιπαντικών προϊόντων ή και φυτικών εναλλακτικών, όπως είναι το έλαιο καρύδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
• Αλλαγή στη σεξουαλική αίσθηση: κάποιες γυναίκες αναφέρουν μια μείωση στην αίσθηση του κόλπου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Αυτό δεν επηρεάζει την ικανότητα της γυναίκας να έρθει σε οργασμό, καθώς τα χείλη και η κλειτορίδα διατηρούν την υψηλή τους ευαισθησία. Καλό, όμως, θα είναι το ζευγάρι να δοκιμάσει νέες σεξουαλικές στάσεις και τεχνικές προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αίσθηση.
Πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα εμφανίζονται όταν η υστερεκτομή προκαλεί εμμηνόπαυση. Αν και δεν παρουσιάζουν σεξουαλικά προβλήματα όλες οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η πτώση των οιστρογόνων οδηγεί σε λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου. Για αυτόν τον λόγο κάποιες γυναίκες μπορεί να έχουν πόνο κατά τη σεξουαλική πράξη. Η αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών προκαλεί ταυτόχρονα και κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί επίσης να επιφέρει δυσφορία κατά τη συνουσία.
Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να λάβουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως είναι η κολπική ξηρότητα και η δυσπαρευνία.
Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα που έχει υποβληθεί σε χειρουργείο υστερεκτομής να πάρει τον χρόνο της πριν ξεκινήσει τη σεξουαλική της δραστηριότητα. Οι έξι εβδομάδες είναι το ελάχιστο χρονικό διάστημα που συστήνουν οι ιατροί, η κάθε γυναίκα όμως έχει τον δικό της χρόνο ανάρρωσης και θα πρέπει να περιμένει μέχρι να νιώσει έτοιμη. Παράλληλα, η χρήση λιπαντικού μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή ευκολότερη και πιο ευχάριστη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητά ανοιχτά με τον σεξουαλικό της σύντροφο αναφορικά με το τι την κάνει να αισθάνεται καλά και τι της προκαλεί πόνο ή δυσφορία. Η δοκιμή διαφορετικών στάσεων μπορεί να βελτιώσει την αίσθηση και να κάνει τη σεξουαλική πράξη πιο άνετη κι ευχάριστη.
Συμπερασματικά, η γυναίκα μετά την υστερεκτομή θα πρέπει να ακούσει το σώμα της και να περιμένει μέχρι να έχει αναρρώσει πλήρως, τόσο σωματικά όσο και ψυχοσυναισθηματικά, πριν ξεκινήσει να είναι σεξουαλικά δραστήρια.

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης